Ν.Αντωνιάδης: Πειθαρχική αναφορά κατά Σ. Τσιόδρα, Ν. Σύψα, Α. Λινού

Κοινοποίηση:
119979482_363284651496130_7165071647809489761_n

ΠΡΟΣ: Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
 

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Νικολάου Αντωνιάδη, Δικηγόρου Αθηνών, 

ΚΑΤΑ

1. Σωτηρίου Τσιόδρα, Ιατρού-Λοιμωξιολόγου,

2. Νικολάου Σύψα, Ιατρού-Λοιμωξιολόγου,

3. Αθηνάς Λινού, Ιατρού-Επιδημιολόγου.

Κοινοποίηση: Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

____________________________________________

 
 
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 319 § 1 περ. (δ) του νόμου 4512/2018, σε συνδυασμό με την περίπτωση (α), ως πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο εκδικάζεται και τιμωρείται από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου ή το Πειθαρχικό Συμβούλιο αυτού με πειθαρχική ποινή, ανεξαρτήτως ποινικής ευθύνης ή άλλης συνέπειας κατά την κείμενη νομοθεσία, θεωρείται “η συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ιατρική ηθική, επιστήμη και δεοντολογία ή που μπορεί να κλονίσει την πίστη της κοινωνίας προς το ιατρικό λειτούργημα”.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 2 § 2 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (νόμος 3418/2005), “ο ιατρός τηρεί τον όρκο του Ιπποκράτη, ασκεί το έργο του σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και πρέπει, κατά την άσκηση του επαγγέλματός του, να αποφεύγει κάθε πράξη ή παράλειψη η οποία μπορεί να βλάψει την τιμή και την αξιοπρέπεια του ιατρού και να κλονίσει την πίστη του κοινού προς το ιατρικό επάγγελμα”.

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 17 § 10 του Κώδικα, “δεν επιτρέπεται η δια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έκφραση απόψεων που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση ή παραπλάνηση του κοινού για θέματα υγείας”.

Την 28.7.2020, η 3η αναφερόμενη, επιδημιολόγος Αθηνά Λινού, σε δημόσιες δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, οι οποίες έλαβαν ευρύτατη περαιτέρω δημοσιότητα, αναφερόμενη στις δημόσιες επιστημονικές τοποθετήσεις της ιδίας και των 1ου και 2ου των αναφερομένων, λοιμωξιολόγων Σωτηρίου Τσιόδρα και Νικολάου Σύψα, σχετικά με το θέμα της χρήσης μάσκας ως μέσου αντιμετώπισης της διάδοσης του SARS-CoV-2, ανέφερε επί λέξει τα κάτωθι:

«Υπάρχει αντίδραση και η αντίδραση έχει προκληθεί από την έλλειψη εμπιστοσύνης του πληθυσμού σε πολλούς απ’ εμάς. Είναι δικαιολογημένη αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης διότι αρκετοί είπαν ‘δεν χρειάζεται μάσκα’ επειδή πίστευαν ότι δεν χρειάζεται η μάσκα επειδή δεν είχαμε επαρκή πληροφορία αλλά εν μέρει δεν είπαμε στους ανθρώπους την αλήθεια. Όταν ο ΠΟΥ έλεγε ότι δεν είναι απαραίτητη η μάσκα δεν το έλεγε επειδή πίστευε ότι δεν είναι απαραίτητη η μάσκα αλλά επειδή υπήρχε τεράστια ανάγκη να κάνουμε οικονομία στις μάσκες που δεν υπήρχαν παγκοσμίως για να καλύψουμε το υγειονομικό προσωπικό. Πάντα σε μια πανδημία τους πρώτους που προσπαθείς να σώσεις είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το φαινόμενο. Ο ΠΟΥ αντί να πει ‘διαφυλάξτε τις μάσκες είναι εντελώς απαραίτητες για τον πληθυσμό των νοσηλευτών και των γιατρών πρώτης γραμμής’ είπε μια παραπληροφόρηση ότι δεν βοηθάει και πολύ η μάσκα και αυτό διαδόθηκε παγκοσμίως”.

Από τα ανωτέρω καθίσταται απολύτως ξεκάθαρο ότι η ιατρός Αθηνά Λινού, ομολόγησε δημοσίως ότι η ίδια και τουλάχιστον και οι 1ος και 2ος των αναφερομένων, ιατροί Σωτήριος Τσιόδρας και Νικόλαος Σύψας. παραπληροφόρησαν το κοινό και ότι αποτέλεσμα αυτής της παραπληροφόρησης ήταν ο κλονισμός της εμπιστοσύνης του κοινού στο ιατρικό λειτούργημα, η πρόκληση σύγχυσης και η παραπλάνησή του.

Είναι βέβαιον ότι ελέγχονται για τη σοβαρότητα και αξιοπιστία τους αυτές οι δηλώσεις της αναφερομένης ιατρού Αθηνάς Λινού, το περιεχόμενο των οποίων ουδέποτε αμφισβητήθηκε από τους έτερους αναφερόμενους ιατρούς, δεδομένου ότι γεννάται το εύλογο ερώτημα γιατί έπρεπε αυτοί να παραβιάσουν τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες για το υγειονομικό προσωπικό μάσκες, ενώ θα αρκούσε η έκδοση μίας Κ.Υ.Α., κατόπιν εισηγήσεώς τους, για την απαγόρευση της χρήσης μάσκας από τον εκτός του υγειονομικού προσωπικού πληθυσμό, όπως δηλαδή ακριβώς έγινε με την υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας, οπότε και δεν χρειάστηκε να παραπληροφορήσουν εκ νέου το κοινό.

Ανεξαρτήτως όμως της βασιμότητας ή μη των επίμαχων δηλώσεων, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η ιατρός Αθηνά Λινού ομολόγησε την παραβίαση, από την ίδια και τους έτερους αναφερόμενους ιατρούς, των ανωτέρω διατάξεων, ήτοι του άρθρου 319 § 1 περ. (δ) του νόμου 4512/2018, και των άρθρων 2 § 2 & 17 § 10 του νόμου 3418/2005, δεδομένου ότι η κατά τα άνω σύγχυση και παραπλάνηση του κοινού έλαβε χώρα μέσω των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, όπως άλλωστε και η ανωτέρω ομολογία της ιατρού Αθηνάς Λινού.

Αντιλαμβάνεστε ότι τυχόν απαλλαγή τους για τις παραβάσεις αυτές θα πρέπει να οδηγήσει στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος τους για τις μεταγενέστερες εκ διαμέτρου αντίθετες επιστημονικές θέσεις των ιδίων ιατρών στο θέμα της χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό.

Εναπόκειται στην κρίση τη δική σας και του Πειθαρχικού Συμβουλίου για ποια από τις δύο επιστημονικές εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους θέσεις των ανωτέρω ιατρών θα τους ασκήσετε πειθαρχική δίωξη και θα τους καταδικάσετε. 
 
Ή τότε ή τώρα, οι αναφερόμενοι ιατροί παραβίασαν τον όρκο τους.
 

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Αναφέρω ενώπιόν σας τους ιατρούς Σωτήριο Τσιόδρα, Νικόλαο Σύψα και Αθηνά Λινού για την κατά τα άνω παράβαση του άρθρου 319 § 1 περ. (δ) του νόμου 4512/2018, και των άρθρων 2 § 2 & 17 § 10 του νόμου 3418/2005.

-Η παρούσα αναφορά κοινοποιείται στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των εδώ πειθαρχικώς αναφερομένων ιατρών για τις καταγγελλόμενες παραβάσεις.
 

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Αναφέρων

Νικόλαος Ι. Αντωνιάδης

Δικηγόρος Αθηνών

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

18 Σχόλια

  1. Ο Τσιοδρας επρεπε ηδη να ειναι ΦΥΛΑΚΗ……τοσο απλα.Για οσα προκαλεσε αυτος και η παεςα του

  2. Ρε παιδια οι δημοσιοκαφροι στα στουντιο και ολο το συναφι πρωιναδικα και βραδυνες εκπομπες και ειδησεις και ολο το συφερτο γιατι δεν φορανε μασκα αφου ειναι χωρος εργασιας τους οεο? Κανενας εισαγγελεας υπαρχει η ειναι ολοι απασχολημενοι μονο με τον κοσμακη?

  3. Οσο θάρρος και να έχει ένας δημοσιογράφος ,όταν έχει δεχτεί τρομοκρατικό χτύπημα με κίνδυνο την ζωή του ,φυσικό είναι να ((κρατάει)) κάποια θέματα…Ετσι και το να γίνει εκτενή αναφορά για το Διεπιστημονικό Συνέδριο είναι ένα ζήτημα για το Κατεστημένο (ΑΓΚΑΘΙ) ,οπότε όποιος θέλει το βρίσκει στο internet ,μήπως για να πούμε και την αλήθεια ,μήπως και ακόμα και να ενημερωθούν οι αναγνώστες θα αλλάξει κάτι?Οι συμπολίτες μας ζουν για φραπεδιά ,καναπεδιά,τουρκοσειρά ,και πέρα παναγιά

  4. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ , ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΜΥΝΗΜΑ ΤΟΥ , ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΗ ΕΑΝ ΓΙΝΕΤΕ & ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ & ΕΑΝ
    ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ ΒΑΛΗ & ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ & ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗ & ΑΛΛΙΩΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΤΕΤΟΙΟΣ ΤΕΤΕΙΑ ΘΕΛΕΙ , ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ κ.λ.π. , οι αποτυχημένη υποτίθεται ( γιατροί ) ΣΚΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΖΩΑ !!

  5. Δυστυχως οπως συνεβη με λιστα λαγκαρντ κ.λ.π δεν θα ανοιξει μυτη …γιατι αλλωστε ;;;;;σχεδον το 80% των κατοικων της Ελλαδας ημεδαποι και αλλοδαποι ειναι ηδη συμβιβασμενοι με οτι παρακμιακο συμβαινει καθε ημερα .

  6. 10000000 μπραβο και αλλα τοσα ευχαριστώ στο κυριο Αντωνιάδη.

  7. η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΗ κ αυτη φταίει που εχουμε φθάσει εδω με τα μνημόνια τους με τους κλέφτες πολιτικούς που δεν τους κάνουν τιποτα με τις τραπεζες κλπ ,ειδατε τι εγινε στον εβρο με τον ελληνα που εφαγε 26μήνες χωρις κανένα ελαφρυντικό κ τούς τούρκους εισβολείς λαθραίους να τρωνε 14μήνες με ελαφρυντικά ? πρεπει να μάθουμε χίο το ονομα της προεδρου επειγόντως….μπορεί να ειναι απο τουρκία μεριά η της εταξαν προεδρία μετα την κουκουβάγια σακελλαροπουλαινα

  8. Πολύ περίεργο από το μακελειό που δεν βλέπω να έχει αναρτήσει τις συνεντεύξεις διακεκριμένων ιατρών ανά τον κόσμο από το διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο που συνέβη χτες και σήμερα.Εκεί λέγονται όλες οι αλήθειες για τον κορωνοιό αλλά δεν βλέπω να τις προβάλετε στο κοινό σας. Αν πάλι κάνω λάθος και έχει αναρτηθεί ζητώ συγνώμη, αν όχι κάτι τρέχει και θα έλεγα ότι κρύβετε την αλήθεια κι εσείς οπότε εξυπηρετείτε άλλους σκοπούς.

  9. Κάποτε το τοπίο τούτο της απάτης ή μη, θα ξεκαθαρίσει και γι’ αυτό προτείνω να απαγορευθεί η έξοδος από την χώρα όλων αυτών των εμπλεκομένων, είτε πολιτικάντηδων είτε ιατρών για να μήν μπορούν να εκφύγουν τυχόν τιμωρία τους (για την απάτη και τον εμπαιγμό μας) ή την επιβράβευση τους (για την προσφορά τους στην… ανθρωπότητα)!!! Όταν δηλαδή μπούνε (εάν μπούνε) τα πράγματα στην θέση τους και μάθουμε επιτέλους την αλήθεια…! Δεδομένου ότι, φιμώνουν εσκεμμένα (και απειλούν με εισαγγελέα) τις αντίθετες επιστημονικές απόψεις και φωνές, ευλόγως ο απλός λαός, τα θύματα των “βρικολάκων”, δέν πιστεύει τα όσα διαδραματίζονται εις βάρος της υγείας του και της προσωπικότητας του. Εάν έχουμε δικαιοσύνη στην Ελλάδα (πράγμα που αμφιβάλλω) τότε ας έχουμε λίγη ακόμα υπομονή.

  10. Για το Διεθνες συνεδριο των γιατρων που εγινε 19&20/9/2020 θα βγαλετε αρθρο να μαθει ο κόσμος τι συμβαίνει??
    Περιμενα οτι κατι θα ανεβαζατε ειδικα εσεις ωστε να ακουστει και η αλλη οψη του νομισματος οπου δεν ακουγετε απο τα χρυσοκαναλα μας.

  11. Εύγε κ. Αντωνιάδη.
    Κάνετε έναν έντιμο αγώνα απέναντι σε ανθρώπους που σίγουρα δεν τιμούν την ιατρική και που οι απόψεις και οι θέσεις που έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς τους κατατάσσει σε διαπλεκομενους αλλά και επικίνδυνους για την κοινωνία.
    Στο βαθμό που μπορω θα στηρίζω τον αγώνα σας.. και να ξέρετε ότι σαν και μένα είναι πολλοί.. πάρα πολλοί και καθημερινώς πολλαπλασιάζονται.
    Εύγε!

  12. αδικα παλευει

    θα τους καλυψει μεχρι τελος ο πατουλης δικα του τσιρακια ειναι

Comments are closed.