Νοσοκομείο Παίδων – «Αγία Σοφία»: 2.400 παιδιά περιμένουν ως και δύο χρόνια να χειρουργηθούν

Κοινοποίηση:
παιδων

Περίπου 2.400 παιδιά είναι σε αναμονή μέχρι να έρθει η σειρά τους να χειρουργηθούν. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, από τα 3.000 παιδιά που ήταν το εύρος της λίστας χειρουργείων, ο αριθμός αυτός σήμερα έχει μειωθεί κατά 600 παιδιά.

Η αναμονή, με αυτό το μέγεθος της λίστας υπολογίζεται σε τουλάχιστον δύο χρόνια.

Το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας είναι χρόνιο. Η λίστα αναμονής των χειρουργείων στο Παίδων «Αγία Σοφία» το 2018 ήταν 2.379 παιδιά, το 2019 2.853 παιδιά και το 2020 2.210 παιδιά.

Το Σεπτέμβριο πέρυσι το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα, καθώς λόγω της έλλειψης -κυρίως- αναισθησιολόγων (εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων, αλλά και προτίμησης του ιδιωτικού τομέα λόγω υψηλότερων οικονομικών απολαβών), αλλά και άλλων ειδικοτήτων, υπήρχε αναστολή τακτικών προγραμματισμένων χειρουργείων.

Είναι χαρακτηριστικό πως το νοσοκομείο εκείνη την περίοδο διέθετε δέκα αναισθησιολόγους, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια , από τους δεκαεπτά που θα έπρεπε να διαθέτει κανονικά. Τότε αποφασίστηκε η μεταφορά αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία στο Παίδων «Αγία Σοφία» για προχωρήσουν τα τακτικά χειρουργεία που βρίσκονταν σε αναμονή.

Το Δεκέμβριο διορίστηκαν στο «Αγία Σοφία» τρεις νέοι αναισθησιολόγοι, οι οποίοι κατέλαβαν τις θέσεις τριών συναδέλφων τους, που ετοιμάζονταν να συνταξιοδοτηθούν.

Παρά όμως το “ξεσκαρτάρισμα” της λίστας και την ενίσχυση με αναισθησιολόγους, το πρόβλημα της αναμονής παραμένει τεράστιο, ενώ σημαντικός αριθμός των παιδιών, όπως αναφέρουν πηγές από το προσωπικό, που μπορούν να ανταπεξέρθουν οικονομικά, απευθύνονται τελικά στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στα πολλά προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν το ΕΣΥ (αναμονή στα τμήματα επειγόντων, μονάδες εντατικής θεραπείας, κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) έχει γίνει δουλειά για την αποσυμφόρηση στις λίστες χειρουργείων, εξηγώντας πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα νοσοκομεία λειτουργούσαν με μειωμένο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων κατά 80%, οπότε υπήρξε συσσώρευση περιστατικών.

«Η Αθήνα μπαίνει στον υγειονομικό χάρτη, γιατί στην Αθήνα υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα. Μέσα σε ένα δρόμο μπορείτε να δείτε 10-15 νοσοκομεία παλιά κτίρια. Εκεί πέρα λοιπόν στον υγειονομικό χάρτη που δουλεύουμε ήταν στόχος μας αυτής της τετραετίας, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Τον έχουμε έτοιμο αυτή τη στιγμή τον υγειονομικό χάρτη, θα τον παρουσιάσουμε, ώστε πλέον οι υγειονομικές δομές να εξυπηρετούν τους πολίτες και να έχουμε σύγχρονες δομές με μηχανήματα, με προσωπικό που είναι η μεγάλη δυσκολία, με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», πρόσθεσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Γιατί στην πυρκαλ εκτός των υπουργείων να μην γίνουν δύο νοσοκομεία (ένα γενικό και ένα παιδιατρικό); Χώρος υπάρχει άφθονος.

Comments are closed.