Νορβηγικό ναυτικό για Ορμούζ: Θα δράσουμε όπου μας ζητήσουν να δράσουμε

Κοινοποίηση:
4140448

Σύμφωνα με ειδήμονες της Βασιλικής Νορβηγικής Ναυτικής Ακαδημίας, η συμμετοχή σε έναν διεθνή συνασπισμό στον Περσικό Κόλπο κινδυνεύει να υπονομεύσει την ασφάλεια της Νορβηγίας και την κυριαρχία της στο Βορρά.
Η νορβηγική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στον στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, ωστόσο το Πολεμικό Ναυτικό εργάζεται ήδη για το σενάριο αυτό ανέφερε ο διοικητής Τόρι Χέρλαντ, στην εφημερίδα Klassekampen.

«Θα δράσουμε όπου οι πολιτικοί μας ζητήσουν να δράσουμε», είπε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμβολή της Νορβηγίας μπορεί να περιλαμβάνει φρεγάτες, κορβέτες, ειδικές δυνάμεις και ναρκαλιευτές.

Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικό της Βασιλικής Νορβηγικής Ναυτικής Ακαδημίας οι φρεγάτες είναι οι πλέον κατάλληλες για την προστασία των εμπορικών πλοίων.

Οι κορβέτες μπορεί επίσης να αποδειχθούν χρήσιμες, αρκεί η κατάσταση να μην κλιμακωθεί, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν προστασία από αέρος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν τα σχέδια τους για περιπολία του Περσικού Κόλπου και των στενών του Ορμούζ και προστασία των εμπορικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή.

Η ένταση στην περιοχή έχει κλιμακωθεί μετά την κατάσχεση βρετανικού τάνκερ από τις αρχές του Ιράν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: