Να πως θα κάνουμε Χριστούγεννα – Οι συμβουλές των ειδικών και το μήνυμα για την Πρωτοχρονιά

Κοινοποίηση:
βββββββββ

Μείωση των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού στην επικράτεια και υποχώρηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοίού στη χώρα μας, ωστόσο, υπάρχει ένα “σκληρό δεδομένο” που δεν μας επιτρέπει να γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα όπως έχουμε συνηθίσει.

Και αυτό το δεδομένο είναι ότι “η επιδημία αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα”, όπως εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, με τον Νίκο Χαρδαλιά να προειδοποιεί ότι εφόσον δεν υπάρξει πειθαρχία τα Χριστούγεννα, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την Πρωτοχρονιά,κάτι που είχε τονίσει σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να τηρήσουμε τα μέτρα αυτές τις μέρες, φαίνεται ότι το επιδημιολογικό φορτίο να πέφτει αργά ίσως βραδύτερα από ότι περιμέναμε και θα θέλαμε, αλλά μειώνεται και ο αριθμός των εισαγωγών και των διασωληνωμένων. Ας φροντίσουμε αυτές τις υπόλοιπες 15 μέρες με τη συμπεριφορά μας να μην θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την καλή πορεία και ιδίως μέσα στις γιορτές αν τηρήσουμε τα μέτρα, δεν θα χρειαστεί καμία παράταση άλλων μέτρων”, δήλωσε το πρωί ο Στέλιος Πέτσας. Έκανε γνωστό, εξάλλου, ότι με SMS στο 13033 και τον κωδικό μετακίνησης “6” θα μετακινηθούν οι πολίτες παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Όπως περιέγραψε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Τρίτης, “η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμμένη” και σημείωσε ότι παρότι συρρικνώνεται ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει έως και 3 φορές υψηλότερο από την Αθήνα, ενώ επιβαρυμμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη. Ως εκ τούτου, απηύθυνε εκ νέου έκκληση για τήρηση των μέτρων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και έδωσε οδηγίες για το πώς θα γιορτάσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια, υπογραμμίζοντας τη σημασία για τη διατήρηση της “κοινωνικής φούσκας”.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων διαμήνυσε ότι “όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα θα είναι φέτος διαφορετικά” και ανακοίνωσε πως δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, κατά την περίοδο των γιορτών, ενώ όπως είπε “φέτος θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα”.

Μαγιορκίνης: Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας μόνο – Οι συμβουλές και η σημασία της “κοινωνικής φούσκας”

Μείωση παρουσιάζουν τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη. Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στον κόσμο και τη χώρα μας, ο καθηγητής αναφερόμενος σε παγκόσμιο επίπεδο είπε: “Η πανδημία του κορονοϊού καταγράφει πλέον 78 εκατ. διαγνώσεις, εκ των οποίων τα 55 εκατ. έχουν αναρρώσει ενώ οι ενεργές λοιμώξεις αυξήθηκαν σε περίπου 21 εκατομμύρια. Ο ρυθμός των διαγνώσεων παραμένει ενισχυμένος στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας, ξεπερνώντας τις 700 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα” συμπληρώνοντας ότι “ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν ενισχύθηκε και ξεπέρασε τους 13 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα”.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, “η πανδημία παραμένει σταθερή σε γενικές γραμμές, έχοντας ξεπεράσει τις 21 εκατ. διαγνώσεις και περίπου 500 χιλιάδες θανάτους, ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων υποχωρεί σταδιακά σε λιγότερες από 200 χιλιάδες ανά ημέρα”.

Σχετικά με τη χώρα μας σημείωσε: “Στην Ελλάδα βάσει στοιχείων του ΕΟΔΥ, η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην Επικράτεια συνεχίζεται. Ομοίως τα σημάδια πίεσης στο σύστημα υγείας δείχνουν υποχώρηση αν και η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμμένη. Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται, καταγράφοντας έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ενώ στη Θεσσαλονίκη η επιδημία συνεχίζει να συρρικνώνεται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι στην Αττική, καταγράφοντας έως και 28% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το επιδημιολογικό επίπεδο στη Θεσσαλονίκη παραμένει έως και 3 φορές υψηλότερο από την Αθήνα. Επιβαρυμμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ως προς την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, ο καθηγητής επεσήμανε ότι το βάρος παραμένει στις μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων έχει πτωτική πορεία. “Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι ήταν η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης και επεσήμανε ότι “αυτό είναι ένα σκληρό δεδομένο και είναι αυτό που δεν μας επιτρέπει να εορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, όπως έχουμε συνηθίσει. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο, χωρίς χρήση μάσκας, με τραγούδι και δυνατές ομιλίες, δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό να τις αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Ό,τι κερδίσαμε με κόπο στη φάση αυτή είναι προφανές ότι μπορεί να αλλάξει σε ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα. Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση διαφορετικών οικογενειών. Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα ήταν να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις ώστε να διατηρήσουμε τη λεγόμενη “κοινωνική φούσκα” στη διάρκεια των εορτών. Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι” υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω μείωση του επιδημιολογικού φορτίου: αν έχουμε συμπτώματα να μην συμμετέχουμε καθόλου, να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν -για παράδειγμα στις γιαγιάδες, τους παππούδες πάμε με μάσκα και αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά. να τηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις όποιες συναντήσεις, να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές ώστε να δημιουργήσουμε μία “κοινωνική φούσκα”, να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής και να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοικτούς χώρους”. όπως ανέφερε.

Χαρδαλιάς: Αυτά είναι τα μέτρα για τα Χριστούγεννα

Οι φετινές γιορτές θα είναι διαφορετικές και αυτό φρόντισε να υπενθυμίσει στην ενημέρωση της Τρίτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και γι’ αυτό θα ήθελα να ξεκινήσω την ενημέρωση υπενθυμίζοντας τι ισχύει στις φετινές γιορτές», είπε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς. «Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα θα είναι φέτος διαφορετικά», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν ούτε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε όπως τις άλλες χρονιές. Γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας».

«Επίσης η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ στις γιορτές», υπενθύμισε ο κ. Χαρδαλιάς με μοναδική «εξαίρεση» εντός εισαγωγικών όπως είπε τους… ελέγχους των Αρχών που θα είναι σαρωτικοί. «Φέτος θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα», είπε ακόμη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για να υπενθυμίσει για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες.

Επίσης, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν η Κοζάνη και η Δυτική Αττική. Όπως είπε, “στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης υπάρχουν σήμερα 367 ενεργά κρούσματα, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων είναι τα 54 έτη. Σε κατ’ οίκων περιορισμό βρίσκονται οι 477 στενές επαφές (high risk) των κρουσμάτων που προέκυψαν από τις διαδικασίας ιχνηλάτησης. Το 79.52% των κρουσμάτων παρουσιάζει κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα” ανάφερε για την Κοζάνη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Στη Δυτική Αττική, παρά την έντονη διαδημοτική των ενεργών κρουσμάτων τις προηγούμενες εβδομάδες, που μας προβλημάτισε έντονα, οι σαρωτικοί και στοχευμένοι έλεγχοι των κλιμακίων του ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν ότι -ευτυχώς- δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερα εκτεταμένη διασπορά και επιδημιολογικά clusters, που λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές στην περιοχή. Σήμερα στον Δήμο Ασπρόπυργου υπάρχουν 179 ενεργά κρούσματα, στον Δήμο Ελευσίνας 78 και στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας 25″ τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Και συνέχισε: “Παρακολουθούμε αναλυτικά και αξιολογούμε όλα τα δεδομένα σε καθημερινή βάση. Την Πέμπτη θα τεθούν σε γνώση των επιδημιολόγων μας για τις δικές τους εισηγήσεις σχετικά με την παράταση ή όχι των επιπλέον αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν ως τα ξημερώματα της Παρασκευής”.

“Καλούμε τους πολίτες αυτών των περιοχών να συνεχίσουν να εφαρμόζουν στο ακέραιο τα μέτρα ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άρση τους όσο το ταχύτερο δυνατόν. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι οι αποφάσεις μας βασίζονταν, βασίζονται και θα συνεχίζουν να βασίζονται στα σύνθετα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής” κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Η μονολεκτική απάντηση για την Πρωτοχρονιά
Νέο μήνυμα ενόψει των εορτών έστειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Τρίτης για τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν τα μέτρα που θα ισχύσουν την περίοδο των Χριστουγέννων, με την επισήμανση ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι των αρμόδιων Αρχών, ειδικά τις ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το “αν υπάρχει περίπτωση την Πρωτοχρονιά να δούμε πρόσθετα μέτρα εφόσον δεν πειθαρχήσουν οι πολίτες τα Χριστούγεννα”, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, τόνισε πως “η απάντηση είναι απλή: ναι”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: