Νίκος Καλαϊτζίδης: Ο Έλληνας ομογενής με ρίζες από τον Πόντο που είναι υποψήφιος για Όσκαρ (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
ΟΣΚΑΡ

Τα 94α ετήσια Όσκαρ θα διεξαχθούν στις 27 Μαρτίου και ο Νίκος Καλαϊτζίδης είναι υποψήφιος για βραβείο στην κατηγορία οπτικών εφέ για τη δουλειά του στην ταινία Free Guy.

Ο Νίκος Καλαϊτζίδης Καλαϊτζίδης, μαζί με τους συναδέλφους του έχουν αναγνωριστεί από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για τη δουλειά τους στην ταινία του 2021, με πρωταγωνιστές τους Ράιαν Ρέντλοντς και Ντουέιν Τζόνσον.

Η ταινία, για έναν άνδρα που συνειδητοποιεί ότι είναι στην πραγματικότητα ένας χαρακτήρας παίξει σε ένα μεγάλο διαδικτυακό βιντεοπαιχνίδι, διαθέτει εκπληκτικά οπτικά εφέ που πραγματικά κάνουν τον θεατή να νιώθει ότι κοιτάζει τον κόσμο σαν να ήταν μέρος ενός βιντεοπαιχνιδιού ο ίδιος.

Τα εκτεταμένα οπτικά εφέ χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν, αλλά η σκληρή δουλειά απέδωσε: Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια για βραβείο BAFTA για τα οπτικά εφέ της.

Ο Νίκος Καλαϊτζίδης, 53 ετών, έχει ρίζες από τον Πόντο και την Καλαμάτα, αλλά γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Ως παιδί, οι γονείς του τον έστειλαν στο σπίτι των παππούδων του στην Ελλάδα για να μάθει τη γλώσσα.

Μιλώντας στην εφημερίδα iEfimerida, ο Νίκος Καλαϊτζίδης είπε ότι παρόλο που ζει στις ΗΠΑ, «ονειρεύεται την Ελλάδα καθημερινά». Επισκέπτεται συχνά τη χώρα επειδή η οικογένεια της γυναίκας του έχει σπίτι στο νησί της Εύβοιας.

Δήλωσε μάλιστα ότι αν κέρδιζε το Όσκαρ, θα το έπαιρνε μαζί του σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα.

Η αγάπη του για τη φωτογραφία και τις ταινίες, που εν μέρει πυροδοτήθηκε από τις επισκέψεις σε υπαίθριους κινηματογράφους στην Ελλάδα τα καλοκαίρια, οδήγησε τον δημιουργικό Ελληνοαμερικανό να ακολουθήσει τα οπτικά εφέ ως καριέρα.

Κατά τη διάρκεια της 20χρονης καριέρας του, ο ίδιος έχει δουλέψει σε σχεδόν 40 ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των Spider-Man: Homecoming, The Curious Case of Benjamin Button και Tron: Legacy. Δούλεψε ακόμη και με τον Τζέιμς Κάμερον στα οπτικά εφέ για την ταινία Τιτανικός.

Από το 2014, ο Νίκος Καλαϊτζίδης εργάζεται ως Visual Effects Supervisor για ταινίες μεγάλου μήκους στην εταιρεία Digital Domain, που ιδρύθηκε από τον Τζέιμς Κάμερον, στην Καλιφόρνια.

Ο Νίκος Καλαϊτζίδης και οι συνεργάτες του που δούλεψαν στο Free Guy θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους ανθρώπους που δημιούργησαν οπτικά εφέ για τις ταινίες Dune, No Time to Die, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings και Spider-Man: No Way Home.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: