Νέος “ψυχρός” πόλεμος ξέσπασε λόγω κορωνοϊού: Στέλνουν μέχρι και πράκτορες για..!

Κοινοποίηση:
coronavirus-test-mo_hpmain_20200310-164433_16x9_1600

Σε παγκόσμια μάχη έχει εξελιχθεί η προσπάθεια των χωρών για να προμηθευτούν τα απαραίτητα υγειονομικά υλικά, ώστε να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού. Το Ισραήλ έστειλε μέχρι και πράκτορες για να προμηθευτούν τεστ, ενώ οι «μεγάλες δυνάμεις» φαίνεται πως επιστρατεύουν μέχρι και την αεροπειρατεία.

Την ίδια στιγμή, ηγέτες από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως «πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό».

Συστήματα υγείας μερικών από των πιο εύρωστων ως χθες οικονομιών του πλανήτη, κλυδωνίζονται απέναντι στα χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ και αναπνευστήρες.

Ακόμη περισσότερες πιέσεις δέχονται κράτη σε όλο τον κόσμο προκειμένου να εξασφαλίσουν ιατρικό υλικό, όπως μάσκες, γάντια, προστατευτικές στολές και άλλα αναλώσιμα που χρειάζονται οι «πολεμιστές» αυτού του πολέμου, που δεν είναι άλλοι από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Αεροπειρατεία μασκών από τις ΗΠΑ, σε βάρος της Γαλλίας

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως οι ιστορικά λεγόμενες «μεγάλες δυνάμεις» μοιάζουν να έχουν επιστρατεύσει κάθε μέσο προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επικράτειά τους. Μόλις την Πέμπτη, έγινε γνωστό πως μέρος παρτίδας μασκών από την Κίνα, που προορίζονταν για την επαρχία Γκραντ Εστ της Γαλλίας, άλλαξε χέρια κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και βρέθηκε να ταξιδεύει αεροπορικώς για τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο γιατρός και πρόεδρος της γαλλικής επαρχίας, μιας από της πιο έντονα πληττόμενες από τον κορωνοϊό, Ζαν Ροτνέρ, επιβεβαίωσε στον Guardian πως μέρος της παραγγελίας 1 εκατομμυρίου μασκών από την Κίνα, χάθηκε έπειτα από παρέμβαση άλλου αγοραστή.

Το αεροπλάνο με την παραγγελία ήταν έτοιμο να απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Σανγκάης, όταν Αμερικανοί αγοραστές με μετρητά στο χέρι, προσέφεραν τρεις φορές περισσότερα χρήματα και αναχώρησαν με μέρος της παραγγελίας, αφήνοντας τη γαλλική επαρχία με άδεια χέρια. «Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως έρχεται μια ξένη χώρα που πληρώνει τρεις φορές την τιμή του εμπορεύματος κυριολεκτικά στον αεροδιάδρομο» ανέφερε ο εκλεγμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση.

Οι Αμερικάνοι στέλνουν ότι έχουν στην Κίνα για να… αδειάσουν τη χώρα από μάσκες

«Σήμερα οι ΗΠΑ έστειλαν 23 από τα μεγαλύτερα εμπορικά αεροπλάνα τους στην Κίνα, προκειμένου να παραλάβουν υλικό. Πολλές από τις παραγγελίες που ελπίζαμε να επιτύχουμε για το σύστημα υγείας, ακυρώθηκαν». Αυτά είναι τα λόγια του Βραζιλιάνου υπουργού Υγείας Ενρίκε Μαντέτα, ο οποίος υποστήριξε πως η χώρα του δεν μπορεί να προχωρήσει στην παραγγελία ιατρικού υλικού, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη επιθετική εξαγορά προϊόντων από άλλες χώρες.

Το δημοσίευμα του Guardian υποστηρίζει πως μπροστά στην κατάσταση που δημιουργεί ο κορωνοϊός, χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία συσσωρεύουν υλικό και περιορίζουν τις εξαγωγές με τις όποιες συνέπειες.

Σκηνικό Ψυχρού Πολέμου θυμίζει η πανδημία του κορωνοϊού

Μόλις πριν από δέκα ημέρες, έγινε γνωστό πως η Τουρκία μπλόκαρε την τελευταία στιγμή παραγγελία για 200.000 μάσκες που είχε συμφωνήσει να αποστείλει στην Ιταλία. «Στις 6 Μαρτίου η τουρκική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι το θέμα θα λυνόταν μέσα σε δυο ημέρες, αλλά ακόμη δεν έγινε τίποτα», έγραφε στις 20 Μαρτίου η Corriere.

«Ο Ερντογάν μπλοκάρει την εισροή ευρώ στην χώρα του, για ένα πολιτικό μπρα ντε φερ της Τουρκίας με την Ευρώπη, ενώ η πανδημία τρέχει» , συνέχιζε η εφημερίδα του Μιλάνου. Ο Ερντογάν μάλιστα, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, απείλησε τους παραγωγούς τέτοιων προϊόντων στη χώρα πως θα πρέπει να παραδίδουν το εμπόρευμά τους μόνο στο κράτος και όχι σε άλλους αγοραστές.

Λίγες μέρες αργότερα, εμπορικό πλοίο με μεγάλη παραγγελία ιατρικού υλικού για την Ιταλία, που ταξίδεψε μέσω Τσεχίας, κατασχέθηκε από τις εκεί αστυνομικές Αρχές. Την καταγγελία έκανε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, με τους αξιωματικούς της Τσεχίας να αρνούνται τις κατηγορίες. Στην Πράγα ισχυρίστηκαν πως δεν σκόπευαν να κρατήσουν το υλικό για την χώρα τους, εν μέσω κορωνοϊού, αλλά αυτό κατασχέθηκε σε επιχείρηση αντι-τράφικινιγκ. Ως ένδειξη καλής θέλησης μάλιστα απέστειλαν 110.000 μάσκες δωρεάν στην Ιταλία.

Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και με την Κένυα, όπου εμπορικό πλοίο με φορτίο 6 εκατομμύρια μάσκες και προορισμό τη Γερμανία, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στα ανατολικά της αφρικανικής χώρας. Ωστόσο, στην περίπτωση της Κένυας, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η κυβέρνηση της χώρας εμπλέκεται με κάποιο τρόπο στο περιστατικό.

Τέλος, το δημοσίευμα της Guardian σημειώνει πως πληροφορίες αναφέρουν ότι μυστικοί πράκτορες της Μοσάντ βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα σε ειδικές αποστολές ανά τον κόσμο, προκειμένου να φέρουν πίσω στο Τελ Αβίβ χιλιάδες κιτ με τεστ για τον κορωνοϊό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: