Νέες προβλέψεις για «βουτιά» στο ελληνικό ΑΕΠ: Ύφεση 3% και…

Κοινοποίηση:
xrimata-misthos-syntaxi-eisfores-foroi-696x366

Σύμφωνα με τα πέντε μεγαλύτερα οικονομικά γερμανικά ινστιτούτα προβλέπουν ύφεση 2,9% στην ελληνική οικονομία για το 2020, παρόμοια πρόβλεψη με αυτή που έκανε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Η ελληνική οικονομία φαίνεται πως θα επηρεαστεί από την κρίση του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα τα ινστιτούτα της Γερμανίας (Ifo, IfW, DIW, RWI,IWH-Χάλε), υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει κατακόρυφη άνοδο 5,1% το 2021, στο ΑΕΠ της χώρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «βλέπουν» την ανεργία στο 18,1% το 2020 και στο 17% το 2021.

Στην έκθεση των ινστιτούτων τονίζεται ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έβαλε «φρένο» στην άνοδο των σπρεντ για τα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

Αναφορικά με την Κύπρο, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1,9% φέτος, ωστόσο το 2021 θα παρουσιάσει άνοδο 5,6%.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει κάνει λόγο για ύφεση της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 3% με 4%, παρότι εξέφρασε την πεποίθηση για δυνατότητα ανάκαμψης το β’ εξάμηνο.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε μέτρα για τον κορονοϊό

Σημειώνεται ότι πακέτο μέτρων για τη διευκόλυνση χρηματοδότησης των χωρών της Ευρωζώνης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Τρίτη, σε μια προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

Στο πλαίσιο των μέτρων, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα δέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για όλες τις πράξεις χρηματοδότησης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: