Νέα κριτική από την Αθηνά Λινού: “Οι λόγοι που είχαμε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων”

Κοινοποίηση:
λινου

Η υψηλή μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου ιού, η μη επαρκής ιχνηλάτηση και τα μη επαρκή μέτρα απομόνωσης κρουσμάτων και επαφών θεωρεί η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού ότι ενίσχυσαν την έκρηξη των κρουσμάτων. Θετική στο ελεγχόμενο άνοιγμα αγοράς και εκπαίδευσης
Στην υψηλή μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του κορονοϊού αλλά και σε μη επαρκή ιχνηλάτηση αποδίδει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού την έξαρση των κρουσμάτων στην χώρα μας που χτες έφτασαν τα 4.340.

Επιστημονική κοινότητα και κοινωνία αναζητούν τα λάθη που γίνονται στη διαχείριση της πανδημίας ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία ότι η αυξητική τάση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί.
Την ίδια ώρα, έντονος είναι ο προβληματισμός για το πώς θα επιτευχθεί η πρόθεση της κυβέρνησης για ελεγχόμενο άνοιγμα αγοράς, σχολείων και εξωτερικών χώρων εστίασης εντός του Απριλίου αλλά και το άνοιγμα του τουρισμού από τα μέσα Μαΐου.

Η χώρα από τις αρχές Νοεμβρίου βρίσκεται σε lockdown με κάποια ανοίγματα και κλεισίματα ελάχιστων οικονομικών δραστηριοτήτων και της εκπαίδευσης ενώ το τρίτο κύμα σαρώνει την Αττική ενώ και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως Θεσσαλονίκης και Πάτρα η πίεση στα νοσοκομεία είναι εμφανής.
Λινού: Οι παράγοντες που οδήγησαν στο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων
Ποια είναι τα λάθη όμως στη διαχείριση της πανδημίας σε αυτό το 3ο κύμα της και έχουμε τόσα πολλά κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς;

«Μπορεί να μην είναι όλα λόγω λάθους. Δηλαδή έχουμε πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις και νομίζω ότι δεν γίνεται επαρκώς η ιχνηλάτηση και τα μέτρα μετά από αυτή. Δηλαδή τα μέτρα απομόνωσης των κρουσμάτων και των επαφών τους. Αυτό δεν έχει γίνει πολύ εκτεταμένα» είπε στο Sputnik η κα Λινού.
Ένας άλλος παράγοντας που θεωρεί ότι έχει εκτινάξει τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς. «Καθυστερούν τα εμβόλια και αυτό είναι πολύ σημαντικό» είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Λινού θεωρεί επίσης ότι πλέον ο ιός δεν είναι μόνο μέσα σε οικογένειες μεμονωμένα αλλά και εντός ολόκληρων πολυκατοικιών.
«Υπάρχει πολύ έντονη μετάδοση μέσα στο ίδιο κτίριο, μέσα στις πολυκατοικίες. Ενδοκτιριακή μετάδοση» ανέφερε.

Όσον αφορά τι πρέπει να γίνει πλέον η κα Λινού τόνισε ότι «πρέπει να εντατικοποιηθεί η ιχνηλάτηση και να προταχθούν και να εμβολιαστούν όσο πιο γρήγορα τα άτομα που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι αστυνομικοί και σιγά- σιγά οι εργαζόμενοι στη σίτιση κλπ ενώ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση ώστε να έχουμε λιγότερο αριθμό επιβατών σε κάθε λεωφορείο ή στα βαγόνια του μετρό».

Τέλος όσον αφορά το άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων και εκπαίδευσης εντός του Απριλίου η καθηγήτρια Επιδημιολογίας είναι θετική.
«Νομίζω ότι πρέπει να γίνει για να προλάβουμε άλλα νοσήματα τα οποία συνέπεια του εγκλεισμού όπως είναι τα ψυχικά προβλήματα και νοσήματα και χρόνια νοσήματα που οφείλονται στη μείωση της κινητικότητας» τόνισε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: