Νέα απόφαση: Τι ισχύει για μετακινήσεις εντός και εκτός νομού – Ποιοι εξαιρούνται

Κοινοποίηση:
prosoxi

Νέα απόφαση εκδόθηκε για τις μετακινήσεις εκτός νομού και Περιφερειακής Ενότητας μόνιμης κατοικίας και την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με αυτή, προβλέπονται εξαιρέσεις μετακίνησης από σήμερα και όσοι εμπίπτουν σε αυτές μπορούν κανονικά να μετακινηθούν εκτός νομού. Η νέα απόφαση θα ισχύσει έως τις 18 Μαΐου και 6:00 το πρωί.

Τι προβλέπει
Σύμφωνα με την απόφαση για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών πέραν των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή, ειδικώς στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής, πέραν της Περιφέρειας αυτής.

Ο περιορισμός ισχύει για το χρονικό διάστημα, από 4.5.2020 ώρα 06:00 έως και 18.5.2020 και ώρα 06:00 και δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, βουλευτές, δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και συντονιστές αποκεντρωμένων διοικήσεων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Ποιοι εξαιρούνται
Από το μέτρο της απαγόρευσης εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

β) Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.

γ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

δ) Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

ε) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https:// www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Από πού θα δίνονται οι δηλώσεις
Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Πρόστιμα
Στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση επιβάλλεται, με απλή πράξη των ανωτέρω αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Τι ισχύει για τα σκάφη
Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 και ώρα 06:00, απαγορεύεται, εντός της ελληνικής Επικράτειας, ο απόπλους και ο κατάπλους κάθε τύπου ερασιτεχνικού σκάφους, των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων, ανεξαρτήτως σημαίας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 2.5.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

2. Κατά το χρονικό διάστημα της παρ. 1, τα εν λόγω πλοία και σκάφη δύνανται να μετακινούνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Έκτακτης ανάγκης και ανωτέρας βίας που αφορούν σε μηχανική βλάβη, ζημία, ακυβερνησία και λοιπές συναφείς περιπτώσεις που συναρτώνται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος,

β) μεθορμίσεων και δοκιμαστικών πλόων, σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες διατάξεις και τις διαταγές των οικείων Λιμενικών Αρχών,

γ) εφοδιασμού των πλοίων και σκαφών με καύσιμα, νερό και εφόδια,

δ) καταπόπλων σε/από ναυπηγεία προς επισκευή και εκτέλεση λοιπών συναφών εργασιών.

Μετά την περάτωση των ανωτέρω εργασιών, επιτρέπεται απόπλους για μεμονωμένο πλου κενό επιβατών, είτε στον λιμένα ελλιμενισμού του πλοίου, είτε σε έτερο λιμένα επιθυμίας του Πλοιάρχου αυτού,

ε) εξυπηρέτησης αποκλειστικά σκοπών που σχετίζονται με την ασφάλεια κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της χώρας.

Η παρούσα περίπτωση αφορά αποκλειστικά στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής του ν. 4256/2014 (Α’ 92).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ε ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΣΗΚΩΣΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΠΑΛΙΟΤΟΜΑΡΑ !!!ΤΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΑΥΤΕΣ ΠΑΛΙΟΡΕΝΤΙΚΟΛΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΚΑΤΑ ΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ ΠΑΛΙΟΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΛΩΠΟΔΥΤΕΣ !!!ΑΛΛΟ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΑΥΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΕΡΕΤΡΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ ΚΩΛΟΓΛΥΦΤΕΣ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΘΙΚΙΩΝ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ???? ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΡΕ ΡΕΜΑΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΛΑΟ ΜΕΣΑ ???? ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΞΕΣΗΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ Η ΒΡΩΜΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΟΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΠΑΞΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΤΑ ΒΡΩΜΟΧΕΡΑ ΤΟΥΣ !!!!! ΠΟΙΟΝ ΛΕΣ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΛΕΕΙΝΟ ΚΑΙ ΤΡΙΣΑΘΛΙΟ ΚΟΝΤΟΣΤΟΥΠΗ ΚΑΚΟΓΕΡΑΣΜΕΝΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΑΡΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΗΝΤΗΣΕ ΣΤΟ ΟΠΕΝ ???? ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΟΔΕΥΣΟΥΜΕ !!!!

  2. στο μαντρι τα προβατααααααααααααααααα κι τα διμοσιογραφακια φωναζουν οι πολιτες γυρνανε χωρίς μάσκα κι απόσταση κι λενε προσεξτε θα σας μαντρώσουμε παλι στην εκπομπή του δημοσιουγραφου που έχει ενα κεφαλι σα σκαντζόχοιρος;

Comments are closed.