Νέα απαγόρευση εισόδου Πόντιου καλλιτέχνη στην Τουρκία

Κοινοποίηση:
DSC07139

«Persona non grata» χαρακτηρίστηκε από τις τουρκικές Αρχές ο γνωστός Πόντιος τραγουδιστής Αχιλλέας Βασιλειάδης, που επιχείρησε να ταξιδέψει προς την Τραπεζούντα


Μεγαλώνει η λίστα των Ελλήνων, που η Τουρκία δεν επιτρέπει την είσοδό τους στη χώρα, χαρακτηρίζοντάς τους «Persona non grata».

Το πρωί της Τετάρτης οι τουρκικές Αρχές δεν επέτρεψαν στον γνωστό Πόντιο τραγουδιστή Αχιλλέα Βασιλειάδη, να εισέλθει σε τουρκικό έδαφος, πληροφορώντας τον πως περιλαμβάνεται στη λίστα «ανεπιθύμητων».

Ο καλλιτέχνης επιχείρησε να ταξιδέψει μαζί με τον στενό του συνεργάτη, λυράρη Κώστα Σιαμίδη, από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προς την Τραπεζούντα, οπότε και ενημερώθηκε -κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων- για την απόφαση απέλασης του. Άμεσα κινητοποιήθηκε το ελληνικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου ο κ.Βασιλειάδης να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Στην ενημερωτική πύλη e-Pontos.gr μίλησε κόρη του κ.Βασιλειάδη, που έκανε γνωστό πως γίνονται προσπάθειες ώστε να επιστρέψει στην Ελλάδα μέσα στη μέρα.

Από τις αρχές του 2020, οι τουρκικές Αρχές έχουν απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα, σε έξι ακόμη Έλληνες πολίτες που σχετίζονται με τον πολιτισμό, τα γράμματα και την παράδοση των Ελλήνων του Πόντου. Η αρχή έγινε με τον πρόεδρο του «Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς “Μωμόγεροι”», Κώστα Αλεξανδρίδη, τον υπερμαραθωνοδρόμο Γιώργο Ζαχαριάδη, την δρ. Λαογραφίας, Μυροφόρα Ευσταθιάδου, την υποψήφια διδάκτορα μουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Ροζαλία – Μαρία Ελευθεριάδου.

Τον περασμένο Αύγουστο εμποδίστηκε επίσης η είσοδος στην Τουρκία του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργο Βαρυθυμιάδη, ο οποίος μετέβαινε στην Τραπεζούντα για την πατριαρχική θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, ενώ δεν επετράπη η είσοδος και στον επιχειρηματία Γιώργο Τοπαλίδη, από τη Θεσσαλονίκη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: