Νάξος: 49χρονος Λιμενικός το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού Ο άνδρας είναι μόνιμος κάτοικος του νησιού – Σε καραντίνα οι συγγενείς του

Κοινοποίηση:
ekav-koronaios-630x400

Ένας 49χρονος άνδρας είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη Νάξο, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το naxostimes.gr, ο 49χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Νάξου και αναμένεται να διακομιστεί σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο 49χρονος είναι Λιμενικός, ο οποίος εδώ και αρκετές ημέρες ήταν σε αναρρωτική άδεια. Ωστόσο, στο Λιμεναρχείο Νάξου έχει σημάνει συναγερμός.

Ο 49χρονος, προσήλθε στο νοσοκομείο του νησιού την Κυριακή το μεσημέρι με συμπτώματα του Covid-19 και αντιμετωπίστηκε ως ύποπτο κρούσμα με ό,τι επιβάλλει το πρωτόκολλο. Στη συνέχεια λήφθηκε δείγμα από τον ασθενή και εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ. Χθες η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε. Το βράδυ της Δευτέρας το Ινστιτούτο Παστέρ επιβεβαίωσε ότι ο ασθενής είναι φορέας του κορονοϊού.

Η επίσημη ανακοίνωση του νοσοκομείου Νάξου
«Σας ενημερώνουμε ότι στις 05/04/2020 προσήλθε στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου ασθενής 49 ετών, που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, ο οποίος εξετάστηκε στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του ΓΝ-ΚΥ Νάξου. Από τον απεικονιστικό και εργαστηριακό έλεγχο κρίθηκε ότι χρήζει νοσηλείας και κατόπιν συνεννοήσεως με τον ΕΟΔΥ έγινε λήψη δείγματος, το οποίο εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ στις 06/04/2020 και στις 22:30 της ίδιας ημέρας ενημερωθήκαμε ότι ο ασθενής είναι θετικός στο νέο κορονοϊό Covid 19.Έγινε η προβλεπόμενη ενημέρωση στον ΕΟΔΥ και το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και δρομολογείται η αεροδιακομιδή του σε νοσοκομείο αναφοράς.Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή με τον ασθενή χρησιμοποίησε όλα τα μέσα ατομικής προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρωτόκολλο διαχείρισης πραγματοποιείται ιχνηλάτηση όλων των επαφών του ασθενούς ώστε να ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα».

Τι είπε ο δήμαρχος Νάξου
Ο δήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιανός μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 και τόνισε ότι ο 49χρονος «νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο και περιμένουμε ελικόπτερο να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο αναφοράς όπως προβλέπουν διαδικασίες του ΕΟΔΥ».

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες σχετικά με το πώς προσβλήθηκε από κορονοϊό, ο δήμαρχος Νάξου απάντησε ότι «από ό,τι γνωρίζω, επειδή αρμόδια υπηρεσία είναι ο ΕΟΔΥ για την ιχνηλάτηση, δεν φαίνεται να είχε πάει κάπου αλλού».

Όπως είπε ο κ. Λιανός, ο 49χρονος, οι συγγενείς του οποίου έχουν τεθεί σε καραντίνα, «δεν είχε πολύ ενεργή συμμετοχή γιατί ανήκε στις ευπαθεις ομάδες και είχε πάρει άδεια από την υπηρεσία να μένει σπίτι του».

Όσον αφορά, δε, την τήρηση των κανόνων για την απαγόρευση κυκλοφορίας ο κ. Λιανός είπε ότι «σε μεγάλο βαθμό εφαρμόζονται» συμπληρώντας, ωστόσο, ότι από την εφαρμογή των μέτρων έχουν βεβαιωθεί 25 πρόστιμα σε πολίτες που δεν τήρησαν τις σχετικές διατάξεις.

Η δήλωση του επάρχου Νάξου Γιάννη Μαργαρίτη
«Αγαπητοί μου συμπολίτες,

με θλίψη ακούσαμε όλοι την ανακοίνωση για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη Νάξο μας. Η κρίσιμη αυτή στιγμή πρέπει να μας βρει όλους αποφασισμένους να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τα μόνα όπλα που διαθέτουμε: υπευθυνότητα, ωριμότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι και να τηρούμε με ευλάβεια όλα τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας. Ας ευχηθούμε στον συμπολίτη μας ταχεία ανάρρωση και ας συμβάλλουμε όλοι με την στάση μας ώστε αυτή η ιστορία να μην έχει συνέχεια».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: