Νάιτζελ Φάρατζ: Aνοιχτός στο να «ενταχθεί στους Συντηρητικούς»

Κοινοποίηση:
AP20060148388004

Ο κορυφαίος ηγέτης του BREXIT Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε ότι είναι «ανοιχτόμυαλος» στο ενδεχόμενο να ενταχθεί στο Συντηρητικό Κόμμα μετά τις επόμενες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή, όπως είπε, πιστεύει σε μια σημαντική «ανασύνταξη» της Δεξιάς.
Ο Φάρατζ πρόκειται να παραστεί στην έναρξη της ομάδας Λαϊκού Συντηρητισμού (PopCon) της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας στις 6 Φεβρουαρίου. Επισήμως, θα παρευρεθεί ως παρουσιαστής του GB News, αλλά πολλοί διαβάζουν περισσότερα πίσω απ’ αυτό.

Το PopCon έχει ως στόχο να μετακινήσει τους Συντηρητικούς πιο δεξιά, πιέζοντας για χαμηλότερους φόρους και αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ), αν τα μέλη του δηλώσουν ότι αποτελεί εμπόδιο στον επαναπατρισμό των μεταναστών.

Για την έναρξη της εκδήλωσης θα παρευρεθούν επιφανείς Συντηρητικοί, όπως ο πρώην υπουργός Επιχειρήσεων Σερ Τζέικομπ Ρις-Μογκ και ο Λι Άντερσον, ο οποίος παραιτήθηκε από αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος τον Ιανουάριο λόγω του νομοσχεδίου για τη Ρουάντα.

Μιλώντας στη The Telegraph στις 4 Φεβρουαρίου, ο Φάρατζ δήλωσε ότι διαφωνεί με πολλές πολιτικές των Τόρις και ότι δε θα επιχειρήσει να ενταχθεί στο κόμμα πριν από τις αναμενόμενες φθινοπωρινές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα ως μέλος του κόμματος μετά τις εκλογές, είπε ότι αυτό θα εξαρτιόταν από τον τρόπο με τον οποίο η βρετανική πολιτική Δεξιά «ανασυντάσσεται».

«Νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε και να δούμε», είπε.

«Είμαι ανοιχτόμυαλος για οτιδήποτε συμβεί μετά τις εκλογές. Για να δούμε».

«Αλλά, για μένα, η σκέψη ότι το επίσημο Συντηρητικό Κόμμα θα μετακινηθεί ποτέ, δεν φαίνεται πολύ πιθανή», πρόσθεσε.

«Αλλά ποιος ξέρει»;

Το αποτέλεσμα των εκλογών, όπου οι Εργατικοί αναμένεται να κερδίσουν, θα «καθορίσει» την απόφασή του. Ένας άλλος πιθανός παράγοντας θα είναι το πόσο καλά, ή όχι, θα αποδώσει το κόμμα «Μεταρρύθμιση του Ηνωμένου Βασιλείου», ο κληρονόμος του κόμματος του Brexit.

Το 2019, ο Φάρατζ βοήθησε τους Συντηρητικούς να κερδίσουν το αξίωμα, αναγκάζοντας τους υποψηφίους του δικού του κόμματος Brexit να παραιτηθούν σε ορισμένες περιοχές. Αυτό επέτρεψε στους Συντηρητικούς υπό τον Μπόρις Τζόνσον να κερδίσουν και τους έδωσε την εντολή να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις επερχόμενες εκλογές δε θα δούμε μια τέτοια κίνηση αλληλεγγύης – στην πραγματικότητα, λένε οι παρατηρητές, το κόμμα της Μεταρρύθμισης προσελκύει παραδοσιακά συντηρητικούς ψηφοφόρους. Ενώ οι Εργατικοί συγκεντρώνουν ποσοστό 45%, οι Συντηρητικοί βρίσκονται στο 25% με το Reform UK να συγκεντρώνει περίπου 10%.

Το PopCon, τα μέλη του οποίου αποτελούν τη δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, είναι, σύμφωνα με τον Φάρατζ, ιδεολογικά κοντά στο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα. Ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει ότι μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή μετά τις εκλογές.

«Αν κοιτάξετε τι προβλέπω ότι θα πει η Τρας και τι λέει ο Ρίτσαρντ Τράις, ο ηγέτης του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, τότε πρέπει να σκεφτείτε ότι κάποια στιγμή αυτοί οι άνθρωποι θα είναι όλοι μαζί», δήλωσε ο Φάρατζ.

«Νομίζω ότι υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί μια μετεκλογική μεγάλη αναδιάταξη και μπορώ να δω το PopCon ενδεχομένως ως μέρος αυτής της διαδικασίας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: