“Μύρισε αίμα” το ΔΝΤ: «Πέντε δισ. ευρώ το μήνα χρειάζεται η Ουκρανία για να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία της»

Κοινοποίηση:
ΔΝΤ

Ειδικότερα η κυρία Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκει συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι «η βοήθεια αυτή πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί προκειμένου η κυβέρνηση να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί».

Την ίδια ώρα Ουκρανοί αξιωματούχοι γνωστοποίησαν στο ΔΝΤ ότι χρειάζονται 5 δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως για να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία τους. «Αυτός ο αριθμός φαίνεται να ανταποκρίνεται στις (άμεσες) ανάγκες και αυτό είναι ανεξάρτητο από τις μελλοντικές ανάγκες για την ανοικοδόμηση της χώρας που θα είναι τεράστιες», υπογράμμισε η Γκεοργκίεβα.
Το… μεγάλο αφεντικό του ΔΝΤ τόνισε ότι το ταμείο είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ουκρανία. Ωστόσο, «δεν είναι λογικό να κατατίθεται ένα σχέδιο στο διοικητικό συμβούλιο ενώ οι εχθροπραξίες συνεχίζονται», δήλωσε και επισήμανε πως «δεν θα ήταν δίκαιο να ζητήσουμε αμέσως μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια από το ίδρυμα της Ουάσινγκτον».

Επί του παρόντος, οι ουκρανικές αρχές αφιερώνουν την ενέργειά τους για να διατηρήσουν την οικονομία τους σε λειτουργία. «Και το κάνουν πολύ καλά», σχολίασε επίσης η επικεφαλής του ΔΝΤ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: