Μόσχα: Απαράδεκτο ένα νέο «πάγωμα» των πυρηνικών όπλων

Κοινοποίηση:
missiles

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ την αμερικανική ανακοίνωση  για «κατ’ αρχήν συμφωνία» για την επέκταση της συνθήκης START.

Όπως τόνισε η θέση της Ουάσινγκτον για πάγωμα των πυρηνικών όπλων είναι «απαράδεκτη», ενώ υπογράμμισε πως η Μόσχα θα απορρίψει κάθε συμφωνία για επέκταση της νέας START που συμπίπτει χρονικά με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου.

«Η αμερικανική θέση υπέρ του “παγώματος” (των πυρηνικών όπλων) είναι γνωστή σε εμάς και απαράδεκτη. Όχι μόνο γιατί τασσόμαστε εναντίον, αλλά γιατί πρέπει να ασχοληθούμε με το σύνολο των προβλημάτων για τη στρατηγική σταθερότητα» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Η νέα συνθήκη για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων (START) λήγει στις 5 Φεβρουαρίου 2021, εάν δεν επεκταθεί.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προτείνει την άνευ περιορισμών επέκτασή της για πέντε χρόνια.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμένος για τον έλεγχο των όπλων, Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να επεκτείνουν τη νέα συνθήκη START με τη Ρωσία με αντάλλαγμα το πάγωμα των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών για μια χρονική περίοδο, χωρίς ωστόσο να την προσδιορίζει.

«Θέλουμε να επεκτείνουμε τη νέα συνθήκη START για μια χρονική περίοδο με την προϋπόθεση ότι εκείνοι (η ρωσική πλευρά) σε αντάλλαγμα θα συμφωνήσουν στον περιορισμό ή στο πάγωμα του πυρηνικού τους οπλοστασίου. Eίμαστε πρόθυμοι να κάνουμε το ίδιο» δήλωσε ο Μπίλινγκσλι.

Η νέα συνθήκη START υπεγράφη στην Πράγα τον Απρίλιο του 2010 και προέβλεπε τη μείωση στο μισό των εκτοξευτών στρατηγικών πυραύλων από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και τη δημιουργία ειδικού καθεστώτος ελέγχων για την επιβεβαίωση της διαδικασίας.

Αντίθετα με την πρώτη START, που είχε λήξει το 2019, με τη νέα START δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των πυρηνικών όπλων που μπορεί να διαθέτει κάθε δύναμη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: