Μπόρις Τζόνσον: «Δεν καταλαβαίνω τον λόγο που πρέπει να παραιτηθώ»

Κοινοποίηση:
ΤΖΟΝΣΟΝ

«Φυσικά και θα συνεχίσω να είμαι πρωθυπουργός αύριο», απάντησε ο Μπόρις Τζόνσον σε κοινοβουλευτική επιτροπή εν μέσω μπαράζ παραιτήσεων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησής του και αυξανόμενων εκκλήσεων από βουλευτές του ίδιου του κόμματός του να παραιτηθεί.

Μάλιστα, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «δεν καταλαβαίνει τον λόγο που πρέπει να παραιτηθεί», αναφέροντας και τη συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία και την πολιτική αστάθεια που μπορεί να προκαλέσει πιθανή παραίτησή του.

Παράλληλα, τόνισε στην επιτροπή ότι η χώρα δεν θέλει οι πολιτικοί να «εμπλέκονται σε ψηφοθηρία», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν χρειαζόταν άδεια από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τη διεξαγωγή εκλογών.

«Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους ψηφοφόρους μας και να αντιμετωπίζουμε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν», είπε ο Τζόνσον.

 

Πολιτικός σεισμός στη Βρετανία: Η κυβέρνηση Τζόνσον καταρρέει εν μέσω μιας «βροχής» παραιτήσεων

Κορυφαία στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο, με τον «κλοιό» να «στενεύει» γύρω από τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον. Από χθες, Τρίτη 5/7,  οι παραιτήσεις έχουν φτάσει τις 18, ενώ ακόμη και ένθερμοι υποστηρικτές του Τζόνσον στην κυβέρνηση δηλώνουν πλέον ανοικτά ότι δεν μπορούν να τον εμπιστεύονται.

Έως τώρα, οι δύο πιο πολύκροτες παραιτήσεις ήταν αυτή του υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ και του υπουργού Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ. Χθες το βράδυ την παραίτησή τους ζήτησαν οκτώ πιο χαμηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησης, ενώ σήμερα το πρωί ο Τζόνσον έλαβε τις επιστολές παραίτησης ακόμα τεσσάρων υφυπουργών – δύο Παιδείας, ενός Οικονομικών και μίας Δικαιοσύνης- καθώς και δύο κοινοβουλευτικών ιδιαιτέρων γραμματέων, δηλαδή βοηθών των υπουργών.

Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον δεν μοιάζει μέχρι στιγμής διατεθειμένος να παραιτηθεί, αν και μέσα στο Κόμμα των Συντηρητικών γίνονται προσπάθειες να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος, ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας δυσπιστίας κατά του Τζόνσον.

Σήμερα, ο υφυπουργός Παιδείας της Βρετανίας Γουίλ Κουίνς ανακοίνωσε την παραίτησή του. Λίγες ώρες αργότερα, η Λόρα Τροτ, βουλευτής του κόμματος του Τζόνσον, παραιτήθηκε από τη θέση της στο υπουργείο Μεταφορών όπως και η Βικτόρια Άτκινς , υπουργός Εσωτερικών.

«Η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι και πρέπει πάντα να είναι υψίστης σημασίας, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες αυτή έχει χαθεί», έγραψε στο Facebook η Τροτ.

Σήμερα ανακοίνωσε την παραίτησή του ένα ακόμη μέλος της κυβέρνησης Τζόνσον, ο Υφυπουργός Παιδείας Γουίλ Κουίνς.

Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κατώτερος υπουργός Στέγασης της Βρετανίας Στιούαρτ Άντριου παραιτήθηκε επίσης. «Η πίστη και η ενότητα είναι χαρακτηριστικά που πάντα προσπαθούσα να παρέχω στο υπέροχο κόμμα μας. Ωστόσο, φοβάμαι ότι τα άφησα να υπερισχύσουν της κρίσης μου πρόσφατα. Έρχεται μια στιγμή που πρέπει να κοιτάξεις την προσωπική σου ακεραιότητα και είναι τώρα», είπε στο Twitter. «Δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων δεν έχω άλλη επιλογή από το να παραιτηθώ».

Μέχρι τις 18:30 της Τετάρτης (6.7.2022), έχουν παραιτηθεί 32 βουλευτές, σε διάστημα λιγότερο από 24 ώρες.

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να αναγκαστεί σε παραίτηση και πώς επιλέγεται διάδοχός του;

Η σημερινή ημέρα βρήκε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον προσκολλημένο στην εξουσία, αλλά βαριά πληγωμένο από την παραίτηση υπουργών του, οι οποίοι τον έκριναν ακατάλληλο για τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ και ολοένα μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών ζητεί την παραίτησή του.

Ο Τζόνσον γλίτωσε παρά τρίχα από πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί στο κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, με την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε να του χαρίζει ασυλία για 12 μήνες από μια άλλη. Ωστόσο κάποιοι βουλευτές του Συντηρητικού του Κόμματος προσπαθούν να αλλάξουν τους κομματικούς κανόνες για να συντομεύσουν αυτήν την περίοδο ασυλίας.

Επίσης άλλοι βουλευτές απηύθυναν έκκληση στους υπουργούς της κυβέρνησής του να κινηθούν εναντίον του.

Πώς θα μπορούσε ο Τζόνσον να αναγκαστεί σε παραίτηση και πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η διαδικασία για να βρεθεί αντικαταστάτης του;

Ακολουθεί παράθεση των τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει αυτό:

– Ο Τζόνσον θα μπορούσε να αποφασίσει ο ίδιος ότι έχει χάσει την υποστήριξη πάρα πολλών μελών του κόμματός του και του υπουργικού του συμβουλίου και να παραιτηθεί. Προς το παρόν δεν έχει δείξει ότι προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.

-Κι άλλα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου θα μπορούσαν να παραιτηθούν και να ζητήσουν από τον Τζόνσον να αποχωρήσει, αναγκάζοντάς τον σχεδόν σίγουρα να παραιτηθεί. Ωστόσο δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι άλλα υψηλόβαθμα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εσωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Άμυνας Μπεν Ουάλας και του υπουργού προεδρίας της κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ, παραμένουν στη θέση τους.

– Ορισμένοι βουλευτές προσπαθούν να αλλάξουν τους κανόνες του κόμματος ώστε να μπορέσουν να διεξαγάγουν κι άλλη ψηφοφορία επί πρότασης μομφής νωρίτερα από αυτό που επιτρέπεται τώρα. Εκλογές για τα μέλη της λεγόμενης Επιτροπής 1922, η οποία ορίζει τους κανόνες του κόμματος, αναμένεται να διεξαχθούν προσεχώς.

Εύρεση διαδόχου

Αν ο Τζόνσον αναγκαστεί να αποχωρήσει, θα διεξαχθεί διαδικασία για την εξεύρεση νέου ηγέτη. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο είναι πιθανόν να λειτουργήσει μια τέτοια διαδικασία, την οποία επιβλέπει η Επιτροπή 1922.

– Αυτοί που θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία θα πρέπει να επιλεγούν από δύο άλλους βουλευτές των Συντηρητικών. Μπορεί να υπάρξει ένα ευρύ πεδίο υποψηφίων.

– Οι βουλευτές των Συντηρητικών θα διεξαγάγουν τότε μερικούς γύρους ψηφοφοριών για να μειώσουν τον αριθμό των υποψηφίων. Κάθε φορά τους ζητείται να ψηφίσουν τον υποψήφιο που επιλέγουν σε μυστική ψηφοφορία και αυτός που έχει τις λιγότερες ψήφους αποχωρεί.

– Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται έως ότου απομείνουν μόνον δύο υποψήφιοι. Παλαιότερα οι ψηφοφορίες αυτές διεξάγονταν Τρίτες και Πέμπτες.

– Τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος καλούνται στη συνέχεια να καταθέσουν επιστολική ψήφο, επιλέγοντας έναν εκ των δύο τελικών υποψηφίων που θα είναι εν τέλει ο νέος ηγέτης.

– Ο ηγέτης του κόμματος που έχει πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων είναι ο ντε φάκτο πρωθυπουργός. Δεν χρειάζεται να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, αλλά έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.

Πόσο χρόνο θα χρειαστεί όλο αυτό;

Το χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει αυτή η διαδικασία διαφέρει, ανάλογα με το πόσοι βγαίνουν μπροστά. Η Τερέζα Μέι εξελέγη ηγέτις λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την παραίτηση του προκατόχου της Ντέιβιντ Κάμερον το 2016 καθώς όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αποχώρησαν στα μέσα της διαδικασίας.

Ο Τζόνσον αντιμετώπισε τον πρώην υπουργό Υγείας Τζέρεμι Χαντ στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας των μελών των Συντηρητικών για την αντικατάσταση της Μέι το 2019 και ανέλαβε καθήκοντα δύο μήνες μετά την ανακοίνωση από την ίδια της πρόθεσής της να παραιτηθεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Αν ήσουν ζώο θα είχες φυγει με χίλια μόνο και μόνο απο ένστικτο
    Οπότε είσαι ενα κακοχτενιστο αηδιαστικό ρομποτάκι….

  2. Ασε ρε γενικα εσυ δεν μπορείς να καταλάβεις τιποτα αχτενιστε αρχιβλακα.
    Ίσως καταλάβεις οταν σε αποκεφαλησουν τα λαθρομουσλιμια που έχουν κατακτήσει την Αγγλία.

  3. Ολοι οι προθυπουργοι των ευρωπαϊκών χωρών είναι τραγικοτατοι.
    Πουτιν πρέπει να σώσεις την Ευρώπη παραπαίει, ξέρεις πως.
    Ολη η Ευρώπη πρέπει να τεθεί υπό σιδήρου παραπετασμα και να στηθεί τοίχος του Ατλαντικού όχι του Βερολίνου αυτή την φορά.

  4. ΡΕ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΡΕ ΑΥΤΟΣ? ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ ΕΧΕΙΣ 100 ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ Γ@Μ@ΣΕΣ ΔΡΟΜΟ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΙΤΣΟΤΑΚΗ ΕΙΣΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΩΣ ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ ΑΝ ΕΙΣΒΑΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ Ν@ΖΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΛΑΚΑ ΑΝΤΕ ΦΥΓΕ ΑΠΟ ΔΩ

Comments are closed.