Μπαράζ δημοσιευμάτων στη Γερμανία για την αύξηση των εξοπλιστικών της Τουρκίας…

Κοινοποίηση:
entipos-tipos-germanika-760x455

H ελληνοτουρκική διένεξη, η διαμεσολάβηση Γάλλων και Γερμανών, η αύξηση των σύγχρονων τουρκικών εξοπλισμών «μεσουρανούν» στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου.

Ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει: «Μόνο την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης για τα οικόπεδα φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο Ερντογάν ζήτησε η χώρα να σκαρφαλώσει στην “κορυφή του πρωταθλήματος” της βιομηχανίας όπλων. Δεν πρέπει “ούτε λεπτό να χάσουμε”, είπε».
Οι περιφερειακές συγκρούσεις αναγκάζουν τη χώρα να παράγει σύγχρονα οπλικά συστήματα με ίδιους πόρους. Μια εθνική αμυντική βιομηχανία «σε όλους τους κρίσιμους τομείς» που είναι ανεξάρτητη από το εξωτερικό είναι ο πιο σημαντικός στόχος, είπε σε ένα ναυπηγείο.
Σύμφωνα με τη Deutche Welle ο Ερντογάν βρίσκεται στη διαδικασία αύξησης του στρατιωτικού δυναμικού της Τουρκίας εδώ και χρόνια. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που συλλέγει το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη (SIPRI). Το ποσοστό για τον εξοπλισμό στον κρατικό προϋπολογισμό το 2019 ήταν 7,8%, το υψηλότερο από το 2003. Το αντίστοιχο γερμανικό -λίγο αλλαγμένο- ανέρχεται στο 2,8%. Πέρυσι, η Τουρκία ξόδεψε 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, μία αύξηση άνω του 50% από το 2015 και σχεδόν διπλάσια απ΄ ότι πριν από δέκα χρόνια.
Η εφημερίδα Handelsblatt επικεντρώνεται στη διαμεσολαβητική προσπάθεια Γαλλίας και Γερμανίας. Ο Οτσάν Ντερμικάν, σε σχόλιο του στην οικονομική εφημερίδα αναφέρει: «η επίλυση της διαφοράς αποτελεί δοκιμασία για την ΕΕ. Το Βερολίνο και το Παρίσι μπορούν μόνον από κοινού να επιτύχουν κάτι. Η στρατηγική “Good Cop, Bad Cop” των Μακρόν-Μέρκελ, μέχρι στιγμής προκάλεσε μόνο επιπλέον κλιμάκωση. Δεν χρειάζεται περισσότερος στρατός στην περιοχή, αλλά περισσότερος διάλογος. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διαπραγματευτούν “όλες τις περιστάσεις”. Μια επίδειξη όπλων θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα».
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: