Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα: Μπορούν να είναι συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Κοινοποίηση:
5d2720aa7fe5b

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια φλεγμονώδης, αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεγμονή των αρθρώσεων από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να εξαπλωθεί στα γύρω νεύρα, οδηγώντας σε νευρική βλάβη, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.

Συμπτώματα όπως το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα δεν πρέπει να αγνοούνται, καθώς αυτά είναι σημάδια ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα πιθανώς επιδεινώνεται.

Τι είναι το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα;

Το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα μπορεί να εμφανιστούν χωριστά ή μαζί, ανάλογα με τις συνθήκες που τα προκαλούν.

Το μούδιασμα είναι η απώλεια της αίσθησης σε ένα ή περισσότερα μέρη του σώματος.

Το μυρμήγκιασμα μπορεί να είναι ήπιο έως σοβαρό και συνήθως μοιάζει με την αίσθηση σαν «καρφίτσες και βελόνες» που μπορεί να βιώσετε όταν ξαπλώνετε πάνω στο χέρι σας καμιά φορά. Το μυρμήγκιασμα εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές του σώματος, όπως τα χέρια, τα πόδια, παλάμες, πέλματα και τα δάχτυλα.

Τα συμπτώματα από μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την έκταση της βλάβης ή της συμπίεσης στα νεύρα, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Απώλεια αίσθησης στο σημείο
Αίσθημα σαν “καρφίτσες και βελόνες”
Αίσθηση καύσου
Αίσθημα τσιμπήματος στο δέρμα
Μυϊκή αδυναμία
Ευαισθησία του δέρματος
Πότε πρέπει να αναζητήσω επείγουσα φροντίδα για μούδιασμα και μυρμήγκιασμα;

Το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα στα άκρα μπορεί να είναι σημάδια πιο σοβαρών καταστάσεων, όπως εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή.

Αναζητήστε επείγουσα φροντίδα εάν εμφανιστούν ξαφνικά ή συνοδεύονται από αδυναμία, μπερδεμένη ομιλία, ζάλη, πόνους στο στήθος, θολή όραση, μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς ή σοβαρό πονοκέφαλο.

Είναι το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Όταν η φλεγμονή των αρθρώσεων από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα επηρεάζει τα κοντινά νεύρα, μπορεί να οδηγήσει σε νευρική βλάβη ή συμπίεση που προκαλεί μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης, αυτοάνοση πάθηση που κάνει τον οργανισμό να δημιουργήσει αντισώματα που λανθασμένα επιτίθενται σε υγιείς αρθρώσεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πόνο στις αρθρώσεις, φλεγμονή και πρήξιμο που επηρεάζει τις αρθρώσεις και τους γύρω συνδέσμους και τα νεύρα.

Με την πάροδο του χρόνου, ο χόνδρος διαλύεται, στενεύοντας το διάστημα μεταξύ των οστών και έτσι οι αρθρώσεις μπορεί να γίνουν ασταθείς ή δύσκαμπτες.

Επιπλέον, οι σύνδεσμοι που συνδέουν τα οστά για να στηρίξουν τις αρθρώσεις φλεγμαίνουν, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν και να είναι λιγότερο ικανοί να παρέχουν στήριξη στις αρθρώσεις. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την μετατόπιση των αρθρώσεων από τη σωστή ευθυγράμμιση.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη στις αρθρώσεις.

Εξαιτίας αυτών των φλεγμονωδών αλλαγών στις αρθρώσεις και στις γύρω δομές, πολλές άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν μέρη του νευρικού συστήματος συνδέονται συχνά με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τέτοιες είναι:

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Περιφερική νευροπάθεια
Αυτόνομη νευροπάθεια
Συμπίεση νωτιαίου μυελού

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: