Μικρή Μαντίνεια: 13 χρόνια στον πρώην τρόφιμο ψυχιατρείου που είχε σκοτώσει τη μάνα του

Κοινοποίηση:
μαχαιρι

Στην φυλακή για 13 χρόνια θα πάει ο 54χρονος πρώην τρόφιμος ψυχιατρείου ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο είχε σκοτώσει με μια μαχαιριά στο λαιμό την 86χρονη μητέρα του στο σπίτι της στην Μικρή Μαντίνεια Μεσσηνίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το elefteriaonline.gr, ο κατηγορούμενος, ο οποίος κρατείται στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, καταδικάστηκε με μειωμένο καταλογισμό.

Τι ισχυρίστηκε
Στην απολογία του, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Γυθείου, υποστήριξε ότι αγαπούσε πολύ τη μητέρα του, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και ήταν ετοιμοθάνατη και ήθελε να την λυτρώσει!

Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε πως δεν ήθελε να την εγκαταλείψει στα χέρια των αστυνομικών και να την κακομεταχειριστούν πετώντας τη κάπου σαν να ήταν κανένα… σακί.

Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου,Γιώργος Αλεξόπουλος είχε ζητήσει να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ακαταλόγιστο (σ.σ. έλλειψη καταλογισμού, αλλιώς μειωμένη ικανότητα προς καταλογισμό κατ’ άρθρα 34, 36 του ΠΚ) και να μην επιβληθεί ποινή, αλλά μέτρα ασφαλείας που προβλέπει ο νομοθέτης και εγκλεισμός του για καθορισμένο χρονικό διάστημα σε ψυχιατρικό κατάστημα.

Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του  και τον καταδίκασε -αναγνωρίζοντάς του ομόφωνα μειωμένη ικανότητα προς καταλογισμό σε ανθρωποκτονία από πρόθεση- σε 12 χρόνια κάθειρξη και 1 χρόνο φυλάκιση για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, σύμφωνα και με την εισαγγελική πρόταση.

Αθώος κρίθηκε ο 54χρονος για την κατηγορία του εμπρησμού, καθώς τα ξημερώματα της ίδιας μέρας, σε κατάσταση υπερδιέγερσης, είχε ανάψει φωτιά στον κήπο του σπιτιού. Νωρίτερα, είχε κατέβει στην παραλία και πέταγε διάφορα αντικείμενα στους λουόμενους. Μάλιστα, είχαν σπεύσει και αστυνομικοί στο σπίτι, οι οποίοι έφυγαν όταν βεβαιώθηκαν ότι είχε ηρεμήσει.

Ο δικηγόρος του 54χρονου, εξέφρασε την ικανοποίηση της υπεράσπισης για την απόφαση.

«Η υπερασπιστική γραμμή ήταν είτε να μην καταλογιστεί η πράξη είτε να κριθεί ένοχος με μειωμένο καταλογισμό, το οποίο προτάθηκε και από την εισαγγελική έδρα και έγινε αποδεκτό από τους δικαστές και τους ενόρκους. Θα ήθελα, επίσης, να εξάρω τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας από την έδρα, η οποία αντιμετώπισε την υπόθεση στην αληθινή της διάσταση».

Τι έγινε πριν το φονικό
Σοκάρουν οι λεπτομέρειες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τα λεπτά πριν τη μητροκτονία.

Πριν γίνει το φονικό, οι αστυνομικοί είχαν επιστρέψει στο σπίτι του 54χρονου μαζί με τον εισαγγελέα και τον ειδικό διαπραγματευτή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, προκειμένου να εκτελέσουν εισαγγελική παραγγελία για ακούσια νοσηλεία.

Εκείνος όμως με το που τους είδε να επιστρέφουν έγινε έξαλλος, εκείνος μπήκε στο σπίτι και σκότωσε τη μητέρα του.

Στη συνέχεια προσπάθησε να αυτοκτονήσει με το ίδιο μαχαίρι τραυματίζοντας τον εαυτό του στο λαιμό.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί με μεγάλη δυσκολία είχαν καταφέρει να τον ακινητοποιήσουν, καθώς, παρά τον τραυματισμό του, συνέχιζε να αντιστέκεται. Τελικά, οι διασώστες του ΕΚΑΒ του περιποιήθηκαν το τραύμα και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: