Μητσοτάκης στο Λονδίνο: Απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας για τα νησιά μας – Δυνατή μία συμφωνία win – win για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Κοινοποίηση:
ωσδω

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την “επανένωση” -η λέξη που χρησιμοποίησε, και όχι “επιστροφή”- των Γλυπτών του Παρθενώνα με το υπόλοιπο μνημείο στην Ακρόπολη. “Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά νομίζω ότι μία συμφωνία win – win είναι δυνατή”.

Αναφερόμενος στην ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι “είναι απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο”.

“Είναι πολύ ξεκάθαρο σε μένα ότι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ελλάδας, με την Τουρκία, έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού και προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, που δημιουργούν προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Εμείς, από τη μία πλευρά είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην οδό του διαλόγου με την Τουρκία και ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή μας”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: