Με τόκο οι 24 δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος – Πως μπορείτε να γλιτώσετε την επιβάρυνση

Κοινοποίηση:
foroi

Το Υπουργείο Οικονομικών για ακόμη μία χρονιά, δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 12 ή ακόμη και σε 24 μηνιαίες δόσεις, αντί των 8 μηνιαίων που ήδη προβλέπονται.

Πρόκειται για μια διευκόλυνση που δίνει μεν μια ανάσα στους φορολογουμένους, αλλά επί της ουσίας βοηθά το υπουργείο να διασφαλίσει τα φορολογικά έσοδά του, και μάλιστα… με τόκο!

Την ώρα που οι τράπεζες παρέχουν τη δυνατότητα άτοκης καταβολής του φόρου εισοδήματος σε 12 δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών, το υπουργείο Οικονομικών «διευκολύνει» όσους δεν έχουν κάρτα ή δεν θέλουν να έχουν επαφή με τράπεζες να εξοφλήσουν τον φόρο που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις, αντί τις 8 μηνιαίες που έχει εκκαθαριστεί.

Προσοχή όμως γιατί οι ρυθμίσεις γίνονται έντοκα με ετήσιο επιτόκιο 4,5% – 6%.

Ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν από τις 31 Αυγούστου πάνω από 3.000.000 φορολογούμενοι υπερβαίνει τα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα έρθει και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ύψους 2,5 δισ. ευρώ φουσκώνοντας ακόμα περισσότερα τα φορολογικά βάρη των νοικοκυριών.

Μετά και την αλλαγή του «δοσολογίου» για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος από την ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους ως εξής:

1. Εφάπαξ, μέχρι την προθεσμία πληρωμής της πρώτης και της δεύτερης δόσης, δηλαδή έως τις 31 Αυγούστου. Στην περίπτωση αυτή θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 2%.

2. Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη και την δεύτερη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Αυγούστου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

3. Σε έως 12 ή 24 δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη πάγια ρύθμιση. Όσοι επιλέξουν τις 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο κυμαίνεται στα επίπεδα του 4,5% ενώ για τις 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο είναι πιο αλμυρό καθώς είναι της τάξης του 6%. Για την υπαγωγή της οφειλής στην πάγια ρύθμιση δεν απαιτείται αυτή να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Μπορεί να ρυθμιστεί και πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης ή των επόμενων δόσεων του φόρου εισοδήματος.

4. Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό του φόρου με κάρτα κερδίζουν και την έκπτωση φόρου 2% και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Προσοχή: πρέπει να υπάρχει το υπόλοιπο στην πιστωτική κάρτα και να μη χαθεί η προθεσμία καμίας δόσης, καθώς μόνο έτσι θα είναι πραγματικά άτοκες.

Υπενθυμίζεται ότι στο Mytaxis και στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις.

Το ποσό, που τυχόν έχει ήδη καταβάλει, αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: