Με την ανοχή της κυβέρνησης το σόου του Γιαβούζ Σελίμ Κιράν σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο

Κοινοποίηση:
yfipeks-960x480

Διττός ήταν ο στόχος της διήμερης «ιδιωτικής» επίσκεψης του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο.

Από τον τρόπο με τον οποίον επέλεξε να κινηθεί κατά τις σχεδόν 36 ώρες που έμεινε σε ελληνικό έδαφος, απέδειξε ότι η επίσκεψη έγινε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και ανύψωσης του πεσμένου ηθικού των τουρκόφωνων «πιονιών» της Αγκυρας στη Θράκη.

Η Αθήνα δεν έγινε σοφότερη από τις επαφές και τις δηλώσεις του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών. Λογικά, οι Ελληνες διπλωμάτες δεν θα περίμεναν να βγει από τα χείλη του Γιαβούζ Σελίμ Κιράν η φράση: «μουσουλμανική μειονότητα» και η σκληρή απάντηση στις δηλώσεις περί δήθεν «τουρκικής» μειονότητας θα είχε γραφτεί πριν καν πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα.

Ηθελε ρεβάνς

Ο Ταγίπ Ερντογάν τον έστειλε στην Ελλάδα τόσο για να πάρει τη ρεβάνς και να βουλώσει τα στόματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στις δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου όσο και για να σταματήσει την γκρίνια των τουρκόφωνων παραγόντων της Θράκης που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής του προξενείου Κομοτηνής και βλέπουν να έχει σταματήσει η ροή του χρήματος από την Αγκυρα στα ταμεία τους.

Οπου στεκόταν και όπου βρισκόταν ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν ισχυριζόταν ότι στη Θράκη ζει «τουρκική μειονότητα», θέλοντας έτσι να απαντήσει στη δήλωση του Νίκου Δένδια από την Αγκυρα περί ύπαρξης μουσουλμανικής μειονότητας, όπως άλλωστε ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης. Διαβάζοντας τις αναρτήσεις του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διέρρευσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Επίσης, το υπ. Εξωτερικών υπενθύμισε πως η μουσουλμανική μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Ελληνες πολίτες και στη Θράκη λειτουργούν 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη. Ομως, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών δεν πτοήθηκε και έφτασε στο σημείο να κουνήσει το δάχτυλο στην Ελλάδα (!) λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας! Το «ιδιωτικό» ταξίδι και οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από όλα τα τουρκικά ΜΜΕ, ικανοποιώντας έτσι τον αχόρταγο «εγωισμό» της κοινής γνώμης.

Χρηματοδότηση

Ο δεύτερος λόγος της επίσκεψής του ήταν και ο πιο δύσκολος. Για πολλά χρόνια, οι ψευτομουφτείες Ροδόπης και Ξάνθης, τουρκόφωνοι πολιτιστικοί σύλλογοι, παρατάξεις, κόμματα, συνεταιρισμοί και ΜΜΕ συντηρούνταν από τα χρήματα που έστελνε η Αγκυρα προκειμένου να τους έχει «του χεριού της» και να κάνει την προπαγάνδα και τα «παιχνίδια» της. Ομως, τον τελευταίο χρόνο τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει. Η κρίση έχει χτυπήσει την οικονομία της Τουρκίας και οι λίρες δεν έρρεαν στις τσέπες των φίλων του προξενείου Κομοτηνής.

Η κατάσταση έτεινε να βγει εκτός ελέγχου και πολλοί «παράγοντες» της μειονότητας, οι οποίοι έκαναν περιουσία με τουρκική χρηματοδότηση, απειλούσαν ότι θα απαγκιστρωθούν από την «αγκαλιά» του προξενείου και της Αγκυρας. Και ήθελαν να το κάνουν την πιο άσχημη στιγμή, δηλαδή σε μία περίοδο όπου η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει έναν έντονο ενεργητικό χαρακτήρα στην περιοχή αναδεικνύοντας και στηρίζοντας τους Πομάκους, τους Ρομά και τους Αλεβίτες, διαμελίζοντας έτσι το υποτιθέμενο ενιαίο μέτωπο των μουσουλμάνων της Θράκης. Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν έταξε «λαγούς με πετραχήλια» στους μειονοτικούς για να τους κρατήσει υπό τον έλεγχο της Αγκυρας. Το αν το κατάφερε, θα φανεί στο εγγύς μέλλον…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: