Μετά την Ακρόπολη… τσιμέντο και στον Τάφο του Θεμιστοκλή;

Κοινοποίηση:
peiraias

Ορατό είναι το ενδεχόμενο καταστροφής του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή στον Πειραιά καθώς η κατασκευή του νέου λιμανιού, το οποίο απέχει 80 περίπου μέτρα από το μνημείο, παραβιάζει τον όρο που έθετε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για απόσταση 100 μ. «προκειμένου να διατηρηθούν ο περιβάλλων χώρος και ο παράκτιος χαρακτήρας του “Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή” και του “Κονώνειου Τείχους”»,

Επίσης, όπως καταγγέλλεται στην θαλάσσια περιοχή του νέου λιμανιού δεν έχει πραγματοποιηθεί ενδελεχής έλεγχος για το εάν υπάρχουν ενάλιες αρχαιότητες στο βυθό.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει ο βουλευτής  Κρίτων Αρσένης δεν έχει πραγματοποιηθεί ενδελεχής υποθαλάσσιος έλεγχος καθώς ο έλεγχος δεν πραγματοποιείται μόνο με οπτικά μέσα (ROV) στις περιπτώσεις που οι αρχαιότητες έχουν καλυφθεί από ίζημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται ειδικός τομογράφος.

«Λόγω της ολιγωρίας του υπουργείου, αυτή τη στιγμή τμήματα του μνημείου του Θεμιστοκλή ή αρχαιότητες από την ναυμαχία της Σαλαμίνας μπορεί να έχουν για πάντα εγκλωβιστεί, κάτω από τόνους λάσπης», τονίζει ο Κ. Αρσένης.

Παράλληλα ο ίδιος τονίζει ότι αναφορικά με την υποχρέωση εξασφάλισης πρόσβασης στο μνημείο για τους πολίτες ότι ενώ οι εργασίες έχουν αρχίσει στη θάλασσα εδώ και 10 μήνες, ακόμη δεν υπάρχει μελέτη για την ανάδειξη του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή. «Η απόφαση της προκατόχου της, Μυρσίνης Ζορμπά, προέβλεπε την ολοκλήρωση της μελέτης πριν την έναρξη των εργασιών και την υλοποίησή της παράλληλα με αυτές» σχολιάζει ο ίδιος.

Τέλος, όσον αφορά στη δημιουργία κυματοθραύστη για την προστασία του μνημείου ο βουλευτής σημειώνει ότι δεν έχει παρουσιαστεί έως σήμερα κάποια ακτομηχανική μελέτη που να τεκμηριώνει τη συγκεκριμένη λύση ως βέλτιστη ή ακόμη και επαρκή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: