Μελλοντικέ μπαμπά, να τι πρέπει να γνωρίζεις για μία έγκυο γυναίκα

Κοινοποίηση:
ΕΓΚΥΟΣ

Η εγκυμοσύνη δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση. Ως μελλοντικός μπαμπάς βιώνεις την ιδιαίτερη αυτή περίοδο με τον δικό σου τρόπο και είναι σημαντικό, από τη μία να προετοιμαστείς κατάλληλα για τον επικείμενο ερχομό του νέου μέλους, και από την άλλη να είσαι δίπλα στην έγκυο, να την στηρίζεις, να την καταλαβαίνεις και να τη βοηθάς με όποιον τρόπο μπορείς.

Η εγκυμοσύνη συνεπάγεται πολλές σωματικές αλλαγές, συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, αλλαγές που οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες έχουν διαβάσει και λίγο πολύ ξέρουν τι να περιμένουν. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον νέο μπαμπά. Να λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζεις για μία γυναίκα σε ενδιαφέρουσα και τι πρέπει να κάνεις.
Μην κάνεις σχόλια για τις αλλαγές στην εξωτερική της εμφάνιση

Ποτέ, μα ποτέ, μην της πεις πόσο πολύ έχει φουσκώσει. Πίστεψέ με, γνωρίζει καλύτερα από εσένα πόσο έχει αλλάξει το σώμα της και από εσένα θέλει να ακούει μόνο πόσο όμορφη και λαμπερή είναι. Και πριν σκεφτείς κάτι διαφορετικό, αναλογίσου τι συμβαίνει στο σώμα της και πώς θα ένιωθες εσύ αν μέρα με τη μέρα η κοιλιά σου μεγάλωνε και μέσα σου είχες ένα ανθρωπάκι που γυρίζει συνεχώς, κλωτσάει και πιέζει στομάχι και ουροδόχο κύστη ταυτόχρονα.

Οι αλλαγές στον εγκέφαλο της εγκύου δεν είναι μύθος

Οι ορμονικές αλλαγές δεν επηρεάζουν μόνο τη διάθεση της εγκύου, αλλά και τον εγκέφαλό της. Μπορεί να είναι πια αφηρημένη, να ξεχνάει πράγματα ή τι ήθελε να πει, δείξε λοιπόν κατανόηση, είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό.

Η ερωτική επαφή δεν βλάπτει το μωρό

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ερωτική επιθυμία της μέλλουσας μαμάς είναι δεδομένη. Κάποιες γυναίκες έχουν αυξημένη λίμπιντο στην εγκυμοσύνη και σε άλλες η ερωτική διάθεση πάει περίπατο. Μην το πάρεις προσωπικά και δείξε κατανόηση.
Χρειάζεται περισσότερα μαξιλάρια από εσένα

Μπορεί για εσένα να μην έχουν αρχίσει ακόμα τα ξενύχτια, μία γυναίκα, όμως, στο τρίτο ειδικά τρίμηνο της εγκυμοσύνης, δύσκολα βολεύεται και δύσκολα κοιμάται. Κάνε ό,τι μπορείς για να την κάνεις να νιώσει άνετα και να βολευτεί.
Δεν είναι εύθραυστη

Ναι, η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, ναι, χρειάζεται προσοχή, μην το παρακάνεις όμως με την υπερπροστατευτικότητα. Όλα με μέτρο.

Είναι κουρασμένη, όχι τεμπέλα

Μην κρίνεις που θέλει να είναι διαρκώς ξαπλωμένη, που δεν έχει όρεξη και για πολλά πολλά, που δεν είναι σούπερ δραστήρια. Δεν βαριέται, είναι απλώς κουρασμένη. Φαντάσου πώς θα ήσουν εσύ με ένα μωρό στην κοιλιά που πιέζει όλα τα εσωτερικά σου όργανα, κλωτσάει και στριφογυρίζει τα βράδια.

Κάνε της μασάζ όσο πιο συχνά μπορείς

Θα το εκτιμήσει. Ο πόνος στην πλάτη, τη μέση, τον αυχένα, τα πόδια καταντάει κουραστικός και ενοχλητικός. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να της κάνεις στην παρούσα φάση.

Έχει πάντα δίκιο

Εντάξει, μπορεί να μην έχει, αλλά ακόμα και έτσι προσπάθησε να το πεις όσο πιο διακριτικά γίνεται. Οι ορμόνες κάνουν πάρτι στην εγκυμοσύνη και είναι πιο ευέξαπτη και ευσυγκίνητη.

Στήριξέ την

Εάν εσύ νιώθεις άγχος, φόβο, αγωνία για τον τοκετό και τον ερχομό του μωρού, φαντάσου πώς θα νιώθει εκείνη. Να είσαι δίπλα της. Όχι μόνο με την φυσική σου παρουσία αλλά και ουσιαστικά. Άφησέ την να σου πει τις ανησυχίες της και να μοιραστεί τα όσα νιώθει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: