Μελάνωμα: Τα προβιοτικά ενισχύουν την ανοσοθεραπεία μελανώματος

Κοινοποίηση:
ΜΕΛΑΝΩΜΑ

Σε ποντίκια με μελάνωμα, τα προβιοτικά βακτήρια ταξιδεύουν από το έντερο και εγκαθίστανται σε όγκους, όπου διεγείρουν άμεσα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να κάνουν την ανοσοθεραπεία του καρκίνου πιο αποτελεσματική, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Η μελέτη έδειξε ότι ο Lactobacillus reuteri διεγείρει τα κύτταρα Τ που σκοτώνουν τον καρκίνο εκκρίνοντας μια ένωση που ονομάζεται ινδολο-3-αλδεΰδη ή I3A.

Όταν οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια μια δίαιτα πλούσια στο αμινοξύ τρυπτοφάνη – το οποίο τα βακτήρια μετατρέπουν σε I3A – η ανοσοθεραπεία είχε ισχυρότερη επίδραση στον περιορισμό του μεγέθους του όγκου και στην παράταση της επιβίωσης. Τα ευρήματα θέτουν τις βάσεις για κλινικές δοκιμές για να ελεγχθεί εάν οι θεραπείες I3A ή ο συνδυασμός προβιοτικών και δίαιτας θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα σε ασθενείς με μελάνωμα που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία.

«Γνωρίζαμε ότι τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν την ανταπόκριση της ανοσοθεραπείας, αλλά εξακολουθούσαν να υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το πώς το κάνουν αυτό και εάν ενεργούν από το έντερο ή εάν πρέπει να βρίσκονται στο σημείο του όγκου», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Marlies Meisel, Ph.D. , επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ανοσολογίας στο Pitt’s School of Medicine. «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα από του στόματος χορηγούμενα βακτήρια αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας του καρκίνου μετακινώντας σε όγκους εκτός του εντέρου όπου επηρεάζουν άμεσα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στον όγκο».

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι ένας σημαντικός παράγοντας γιατί η ανοσοθεραπεία – η οποία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να αναγνωρίζει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα – είναι αποτελεσματική για ορισμένους ασθενείς αλλά όχι για άλλους. Αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης βρει μια σχέση μεταξύ των προβιοτικών συμπληρωμάτων και της ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με μελάνωμα. Για να μάθουν περισσότερα, η Meisel και οι συνεργάτες της τάισαν το L. reuteri, ένα βακτήριο που συχνά αποτελεί μέρος των εμπορικά διαθέσιμων προβιοτικών, σε ποντίκια χωρίς μικρόβια με μελάνωμα.

Έδειξαν ότι τα βακτήρια μετακινήθηκαν από το έντερο στους όγκους, όπου εγκαταστάθηκαν και παρέμειναν με την πάροδο του χρόνου. Σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου που δεν έλαβαν βακτήρια, αυτά που έλαβαν L. reuteri είχαν μεγαλύτερες ποσότητες πιο ισχυρών CD8 ή «δολοφόνων» Τ κυττάρων στο σημείο του όγκου, οι όγκοι συρρικνώθηκαν περισσότερο και τα ποντίκια ζούσαν περισσότερο. Και τα αποτελέσματα του L. reuteri δεν περιορίστηκαν στο μελάνωμα. Σε μοντέλα ποντικών με αδενοκαρκίνωμα, ινοσάρκωμα και καρκίνο του μαστού, το βακτήριο παρομοίως μετακινήθηκε σε όγκους πέρα από το έντερο και κατέστειλε την ανάπτυξη του καρκίνου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: