Μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα: Ετσι θα βγαίνουν οι συντάξεις για 1.440.000 εργαζόμενους

Κοινοποίηση:
1

Μιλώντας από το βήμα του Thessaloniki Summit, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκαν στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2020.

Η μεγάλη μεταρρύθμιση έρχεται όπως είπε ο κ. Βρούτσης «για 1.440.000 κόσμο αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες».

Ουσιαστικά, ο ασφαλισμένος να επιλέγει το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλει και όσο μεγαλύτερες θα είναι οι εισφορές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξη

«Θα είναι ότι πιο απλό υπήρξε ποτέ και θα δίνει απόλυτη ελευθερία. Διότι, το σύστημα που θα παρουσιάσουμε θα αποσυνδεθεί από τα χρόνια ασφάλισης και δουλειάς και αποσυνδέεται τελείως και από το εισόδημα», σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

«Φιλοδοξία μας είναι να αλλάξουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρα μας δομικά. Τον Ιανουάριο του 2020 θα το παρουσιάσουμε και οι αποφάσεις και η νομοθεσία που θα το διέπουν, θα χτιστούν πάνω στις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης ώστε να μην είναι πλέον αβέβαιο το ασφαλιστικό και να μην αμφισβητείται από κανέναν» πρόσθεσε.

Χαρακτηριστικά μάλιστα επισήμανε «θα επιδιώξω να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα ασφαλιστικά συστήματα στην Ευρώπη. Ναι δεν θα έχει αλλαγές, ναι θα εκπληρώνει όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060, ναι θα αυξηθούν οι επικουρικές συντάξεις στο πλαίσιο των επιταγών του ΣτΕ και θα αυξηθεί η ανταποδοτικότητα».

«Απαιτούμε από όλους να συμμετέχουν στο ασφαλιστικό σύστημα, γιατί αυτό το σύστημα που θα παρουσιάσουμε τον Ιανουάριο ως νομοθεσία θα είναι και θα συνοδεύεται όχι μόνο από αναλογιστικές μελέτες, αλλά και από την μελέτη επάρκειας που γίνεται για πρώτη φορά και το περιμένουμε σύντομα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο», πρόσθεσε.

Το νέο ασφαλιστικό
Στόχος του νέου συστήματος είναι ο ασφαλισμένος να επιλέγει το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλει, με βάση τις οποίες θα προσδιορίζεται η σύνταξη που θα λαμβάνει.

Έτσι, όσο μεγαλύτερες θα είναι οι εισφορές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξη.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, βασικό χαρακτηριστικό των αλλαγών που θα ισχύσουν από το επόμενο έτος θα είναι η αποσύνδεση των ασφαλιστικών κρατήσεων των μη μισθωτών από το φορολογητέο εισόδημα τους και η θέσπιση ασφαλιστικών κατηγοριών.

Οι αλλαγές στις εισφορές μαζί με τη φορολογική επίδραση της μείωσης του φόρου της πρώτης κλίμακας των 10.000 ευρώ στο 9% από 22% από το 2020 θα έχουν ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.
Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι η τριετής εφαρμογή του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου οδήγησε σε μείωση της εισπραξιμότητας και αύξηση της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα η εισπραξιμότητα έχει κολλήσει στο 56%-60% και το δηλωθέν εισόδημα εμφανίζεται μειωμένο με αποτέλεσμα μετά τον συμψηφισμό κάθε χρόνο ο ΕΦΚΑ να επιστρέφει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έκρινε πως το ύψος των εισφορών που χρεώνονται σε 1,4 εκατ. αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι αντισυνταγματικό καθώς υπολογίζεται στο 20% -δεν έχει ενσωματωθεί στο σκεπτικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου η τελευταία αλλαγή του 2019, με την οποία η εισφορά έπεσε από 20% στο 13,33%- του εισοδήματός τους.

Πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα
Από το 2020 θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για το 1,4 εκατ. μη μισθωτών, οι οποίοι καλούνται εντός του 2019 να εξυπηρετούν κανονικά τις εισφορές του ΕΦΚΑ όπως αναρτώνται κάθε μήνα, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η κατώτερη ασφαλιστική κλάση, σύμφωνα με τα «Νέα»,  πιθανώς, βάσει των εισηγήσεων που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα είναι υψηλότερη από τη σημερινή κατώτερη εισφορά που ανέρχεται, μαζί με την εισφορά υγείας και τα 10 ευρώ για ανεργία, σε 185,18 ευρώ (20% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 6,95% επί του ίδιου ποσού για εισφορά υγείας και 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας).

Στη συνέχεια η ασφαλιστική εισφορά θα ανέρχεται ως εξής:

– Για τη 2η κατηγορία 250 ευρώ το μήνα

– Για την 3η κατηγορία 300 ευρώ το μήνα

– Για την 4η κατηγορία 350 ευρώ το μήνα

– Για την 5η κατηγορία 430 ευρώ το μήνα

– Για την 6η κατηγορία 530 ευρώ το μήνα και

– H έβδομη, που θα αφορά νέους ασφαλισμένους, κάτω από 200 ευρώ το μήνα.

Με βάση το νέο σύστημα εισφορών που θα προκύψει από το νέο έτος για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, θα αποσυνδέεται το εισόδημα με τις εισφορές και ουσιαστικά επανέρχεται το παλαιό σύστημα με τις ασφαλιστικές κλάσεις, από τις οποίες ο κάθε επαγγελματίας θα επιλέγει αυτή που του ταιριάζει καλύτερα και βέβαια αυτή στην οποία μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά με επιτυχία. Κάθε ποσό εισφορών θα αντιστοιχίζεται µε συγκεκριμένη προσδοκώμενη μελλοντική σύνταξη.

Πέρυσι, τους πρώτους οκτώ µήνες είχαν αντίστοιχα εισπραχθεί 978 εκατ. ευρώ. Με το νέο σύστηµα των σταθερών ποσών, στο υπουργείο Εργασίας προσδοκούν σε αύξηση της εισπραξιµότητας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: