Μαρία Θεοδωρίδου: Προαιρετική και μόνο με Pfizer η τρίτη δόση του εμβολίου

Κοινοποίηση:
emvolio-pfizer-630x400

Τρεις ημέρες απομένουν ακόμη για να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την λήψη της τρίτης δόσης του εμβολίου που θα αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και υγειονομικούς, όπως υπενθύμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος «Ελευθερία» στη χώρα μας.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει την χορήγηση στις ομάδες των ανοσοκατεσταλμένων με το σκεπτικό της γνωμοδότησης να αφορά τη μείωση αντισωμάτων που παρατηρείται έξι μήνες μετά την λήψη της δεύτερης δόσης ή του μονοδοσικού εμβολίου» τόνισε αρχικά η κα. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι όλα τα εμβόλια θα γίνουν με «σκευάσματα mRNA και συγκεκριμένα της Pfizer, το οποίο έχει ακριβώς την ίδια σύσταση με αυτό του βασικού εμβολιασμού. Δεν έχει αναθεωρηθεί δηλαδή η σύνθεση του λόγω μεταλλάξεων, καθώς γνωρίζουμε ότι έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό».

«Επομένως άτομα που έχουν εμβολιαστεί με mRNA θα πάρουν ξανά δόση από mRNA, άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του AstraZeneca θα λάβουν δόση mRNA, ενώ άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μονοδοσικό υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να εμβολιαστούν με mRNA ή να λάβουν μια δεύτερη δόση από Johnson & Johnson» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Επιπλέον για την ασφάλεια της τρίτης δόσης αλλά και τις ανεπιθυμητές παρενέργειες συμπλήρωσε ότι «δεν διαφέρουν από αυτές του βασικού εμβολιασμού, με κυριότερη ενέργεια την διόγκωση του μασχαλιαίου λεμφαδένα».

Συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης από 1/10
Η Μ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό για τον ιό της γρίπης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «μαζί με τον κορωνοϊό τους επόμενους μήνες αναμένεται να έχουμε την εμφάνιση και άλλων αναπνευστικών ιών όπως αυτόν της γρίπης. Ο εμβολιασμός όπως κάθε χρόνο θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η συνταγογράφηση από τις 1/10. Είναι επιβεβλημένος για ευάλωτες ομάδες, ενώ δεν απαιτείται χρονική απόσταση από την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού».

Συμπλήρωσε δε, ότι «το γεγονός ότι η γρίπη κινήθηκε πέρσι σε χαμηλά επίπεδα δεν θα πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό».

Εν κατακλείδι αναφερόμενη σε όσους φοβούνται ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα ενός παιδιού, η Μ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι «κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Οι δράσεις των εμβολίων είναι αποκλειστικά ανοσοποιητικές επομένως οι φόβοι για στειρότητα δεν έχουν καμία επιστημονική υπόσταση. Το εμβόλιο δεν μπορεί να μεταβάλει την καταπληκτική πορεία της ζωής».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: