Μακελειό στη Γάζα, αδιέξοδο με ομήρους – Αποτυχία IDF με Χαμάς – Εκεχειρία τώρα ζητά η ΕΕ

Κοινοποίηση:
ΓΑΖΑ

Με τον ισραηλινό στρατό να βομβαρδίζει αδιάκοπα τα νότια εδάφη της Γάζας και ιδιαίτερα την Khan Yunis που αποτελεί πλέον το επίκεντρο του πολέμου, η Hamas διαμηνύει πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει τους 130 ομήρους που κρατά από τις 7 Οκτωβρίου, ύστερα από την απόρριψη των όρων που είχε θέσει στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Netanyahu, ο οποίος υποστήριξε πως δεν μπορούσε να δεχθεί κανέναν από τους όρους που έθεσε η Hamas – απόσυρση του ισραηλινού στρατού και παραμονή της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας -, δέχεται ασφυκτική πίεση από τους συγγενείς των ομήρων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή τους.
Πάντως, οι ελπίδες για μια διπλωματική συμφωνία που θα βάλει τέλος στον πόλεμο που διαρκεί εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες παραμένουν, καθώς σήμερα Δευτέρα 22/1 αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης με τους ομολόγους τους από την ΕΕ σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια συνολική συμφωνία ειρήνης.
Η ΕΕ ζητά να υπάρξει άμεσα εκεχειρία και τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών.
Υπενθυμίζεται πάντως πως ο Netanyahu έχει σπεύσει να διαμηνύσει πως το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης, πρόταση που αν μη τι άλλο τινάζει στον αέρα τις προσπάθειες των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων για την ίδρυση ανεξάρτητουι Παλαιστινιακού κράτους.

Hamas: Δεν επιστρέφουν οι όμηροι

Η Hamas διαμηνύει πως μετά την απόρριψη των όρων της από τον Netanyahu δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιστρέψουν στο Ισραήλ οι όμηροι.
Σε δηλώσεις του ο ανώτερος αξιωματούχος της Hamas, Sami Abu Zuhri είπε πως η άρνηση του Netanyahu να τερματίσει τη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα σημαίνει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής των Ισραηλινών αιχμαλώτων».
Εκτιμάται πως στα χέρια της Hamas παραμένουν 136 όμηροι.

Η απόρριψη του Netanyahu

Ο Netanyahu υποστήριξε πως δεν μπορούσε να αποδεχθεί αυτούς τους όρους, καθώς ζητούνταν η απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων και η παραμονή της Hamas στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.
«Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η Hamas απαιτεί το τέλος του πολέμου, την απόσυρση των δυνάμεών μας από τη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των δολοφόνων και των βιαστών.
Και να αφήσουμε την Hamas ανέπαφη.
Απορρίπτω κατηγορηματικά τους όρους παράδοσης των τεράτων της Hamas» είπε από την πλευρά του ο Netanyahu.

Πιέσεις συγγενών ομήρων για συμφωνία

Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με τεράστια πίεση προκειμένου να συνάψει συμφωνία με την Hamas για την απελευθέρωση των ομήρων.
Σε ανακοίνωση του το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων απαιτεί από τον Netanyahu να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα εγκαταλείψει πολίτες, στρατιώτες και άλλους που απήχθησαν «στην καταστροφή του Οκτωβρίου».
«Πρέπει να προωθήσουμε τη συμφωνία τώρα.
Εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να θυσιάσει τους ομήρους, θα πρέπει να επιδείξει ηγετικό ρόλο και να μοιραστεί με ειλικρίνεια τη θέση του με το ισραηλινό κοινό» αναφέρει η ανακοίνωση ενώ συγγενείς των απαχθέντων προχώρησαν σε διαμαρτυρία έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

Απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών

Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του ο Netanyahu απέρριψε την προοπτική της λύσης δύο κρατών, καθώς υπογράμμισε πως ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο στη Γάζα.
«Δεν θα κάνω συμβιβασμούς για τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας όλων των εδαφών δυτικά του ποταμού Ιορδάνη» υπογράμμισε ο Netanyahu.
Πρόκειται για μια τοποθέτηση που τινάζει στον αέρα τη λύση των δύο κρατών που προωθούν οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΕΕ: Εκεχειρία τώρα

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα συναντηθούν σήμερα Δευτέρα 22/1 με τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στα πιθανά βήματα για να υπάρξει συνολική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Παρόντες αναμένεται να είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας καθώς και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.
Σημειώνεται πως οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ πρόκειται να εξετάσουν έναν οδικό χάρτη προς την επίλυση της ευρύτερης ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.
Στην καρδιά αυτού του εγγράφου βρίσκεται «προπαρασκευαστική ειρηνευτική σύνοδος» που προτείνεται να συνδιοργανωθεί από την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία.
Προτείνεται να προσκληθούν οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ να αναλάβουν επίσης ρόλο συνδιοργανωτών.
Η σύνοδος θα γίνει ακόμα και στην περίπτωση που το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν, αλλά με διαβουλεύσεις μαζί τους σε κάθε βήμα, καθώς σκοπός είναι να καταρτιστεί λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: