Μία προτομή για τον ήρωα δάσκαλο και έφεδρο αεροπόρο από τον Πόντο, Ματθαίο Τσολακίδη

Κοινοποίηση:
ΠΡΟΤΟΜΗ

Με μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκαν το πρωί της περασμένης Κυριακής στον Σχιστόλιθο του Δήμου Σιντικής τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα δασκάλου και έφεδρου αεροπόρου Ματθαίου Π. Τσολακίδη.

«Σπουδαίοι άνθρωποι υπάρχουν παντού και αναδεικνύουν τον τόπο τους με την προσφορά τους και τις θυσίες τους» ανέφερε ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος, ο οποίος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης σημείωσε ότι πλέον οι ατίμητοι ήρωες είναι 29, καθώς ο Ματθαίος Π. Τσολακίδης «έλαβε τη θέση και την τιμή που του αρμόζει».

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων έδωσαν το παρών η κόρη του Ευθυμία Τσολακίδου-Σκαρλάτου και ο ανιψιός του Πρόδρομος Τσολακίδης. Πιλότοι από το Σιδηρόκαστρο, μέλη της Αερολέσχης Σερρών, πέταξαν πάνω από τον Σχιστόλιθο, ενώ ο Σύλλογος Ποντίων Σιντικής παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.

tsolakidis protomi choroi
(Φωτ.: Δήμος Σιντικής)

Ποιος ήταν ο Ματθαίος Τσολακίδης

Δευτερότοκος γιος του Παύλου και της Μαρίας, γεννήθηκε στον Πόντο το 1910 και ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά του το 1923. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Σχιστόλιθου και στη συνέχεια στο εξατάξιο Γυμνάσιο Σιδηροκάστρου.

Τον Σεπτέμβριο του 1936 εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης.

Τον Ιούλιο του 1938 αποφοίτησε και ξεκίνησε να διδάσκει στο σχολείο στο Αηδονοχώρι Σερρών, ενώ δίδαξε και στον Σχιστόλιθο.

Τον Απρίλιο του 1939 κατετάγη στη Σχολή Έφεδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου. Τον Ιούλιο του 1940 πήρε πτυχίο πυροβολητή-βομβαρδιστή και μετατάχθηκε στην Αεροπορία με το βαθμό του έφεδρου αρχισμηνία.

tsolakidis protomi 2
(Φωτ.: Δήμος Σιντικής)

Τον Μάρτιο του 1941 προήχθη στο βαθμό του ανθυποσμηναγού. Ήταν η μέρα κατά την οποία έπεσε ηρωικά μαχόμενος, όταν το αεροπλάνο Μπλενχάιμ στο οποίο επέβαινε και εκτελούσε διατεταγμένη πολεμική αποστολή χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά ιταλικά πυρά στην περιοχή Μπούζι-Γκλάβα στο Τεπελένι της Βορείου Ηπείρου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: