Μήνυμα εθνοφύλακα από το Καστελλόριζο: «Δεν φοβόμαστε, κρατάμε ψηλά τις σημαίες»

Κοινοποίηση:
ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Πέρα από τη στρατιωτική δύναμη του Καστελλόριζου, σε διαρκή υπηρεσία βρίσκονται και οι ισόβιοι φύλακές του. Ένας από αυτούς μίλησε στην κάμερα του Sputnik.

Το ανατολικότερο κατοικημένο άκρο της Ελλάδας στηρίζει την ασφάλειά του στους ηρωικούς εθνοφύλακές του. Στους ανθρώπους που ανέλαβαν το καθήκον να προστατέψουν το Καστελλόριζο σε κάθε περίπτωση.

Κάποιοι από αυτούς ξαγρυπνούν στα βουνά του νησιού απ’ όπου βλέπουν όλες τις ύποπτες κινήσεις στον ουρανό και στη θάλασσα.

«Όλοι στο νησί είμαστε εθνοφύλακες» αναφέρει στο Sputnik ο 65χρονος Παρασκευάς Μαγιάφης, μόνιμος κάτοικος και γέννημα θρέμμα Kαστελλοριζιός.

«Είμαστε αφοσιωμένοι στο καθήκον μας και δεν φοβόμαστε» προσθέτει ο εθνοφύλακας.

Κρατάει με υπερηφάνεια την ελληνική σημαία.

«Όλοι έχουμε αυτή τη σημαία στην καρδιά μας και όλοι θα την υπερασπιστούμε» λέει, συμπληρώνοντας ότι «κρατάμε ψηλά τις σημαίες».

Τις ημέρες που η αποστολή του Sputnik ταξίδεψε στο Καστελλόριζο, το Oruc Reis βρισκόταν περίπου στα 60 ναυτικά μίλια από το νησί και δεν ήταν ορατό.

Όπως όμως μας είπε ο κ. Μαγιάφης έχει δει πολλές φορές τα τουρκικά πλοία, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

«Δεν βλέπω μόνο εγώ τα τουρκικά πλοία να έρχονται, αλλά όλο το νησί. Είναι πολύ κοντινή η απόσταση τους μαζί μας. Το ίδιο ισχύει και με τα αεροπλάνα αλλά και ελικόπτερα. Νομίζω πως το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα νησιά» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

«Θέλουμε ειρήνη με την Τουρκία»

«Το μήνυμα που έχουμε να στείλουμε στην Τουρκία είναι ότι θέλουμε ειρήνη. Θα είναι καλό τόσο γι’ αυτούς όσο και για εμάς. Και εμείς θέλουμε να ζήσουμε και εκείνοι το ίδιο. Είμαστε μόνο 3, 4 ναυτικά μίλια από απέναντι. Έχουμε πάει, έχουν έρθει. Οι εμπορικές μας σχέσεις υπήρχαν κανονικά πριν τον κορονοϊό. Αυτό που αναρωτιέται είναι αν υπάρχει κάποια συμφωνία κάτω από το τραπέζι και τυραννούν άδικα τον κόσμο» υποστηρίζει ο κ. Μαγιάφης.

Όπως μας λέει η ζωή στο νησί είναι ήσυχη.

«Ωστόσο ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η τουρκική προκλητικότητα, αλλά και η τραπεζική. Υπάρχουν κάποιες οικογένειες που έχουν πάρει μικρά δάνεια. Μόνιμοι κάτοικοι που έχουν πάρει από 10 έως 30 χιλιάδες ευρώ ώστε να χτίσουν τα σπίτια τους. Πρέπει να υπάρξει κάποια ελάφρυνση. Δεν γίνεται οι τράπεζες να παίρνουν συνέχεια τηλέφωνο και να τους λένε ότι χρωστάνε» σημειώνει ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση «να “φρενάρει” με κάποιο τρόπο τις εισπρακτικές».

«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, να κοιμάστε ήσυχοι»

Τις μέρες που βρεθήκαμε στο Καστελόριζο είχε σημειωθεί το περιστατικό εμπλοκής με το αεροσκάφος του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, που έκανε κύκλους για περίπου 20-25 λεπτά έως ότου ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και δοθεί το «πράσινο φως» από τους Τούρκους για να συνεχίσει την πορεία του.

«Αφού είχαν τον Δένδια αιωρούμενο, φανταστείτε τι γίνεται στα μικρά νησιά. Απ’ όσα μαθαίνετε και όσα δεν μαθαίνετε, ως δημοσιογράφοι και ως πολίτες» σημείωσε ο εθνοφύλακας.

«Ό,τι και να γίνεται πάντως εδώ, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Να κοιμάστε ήσυχοι. Το θέμα είναι να κοιτάξει η κυβέρνηση τους πολίτες στο νησί. Να περιορίσει τα οικονομικά τους βάρη από τα δάνεια ως το νερό και να βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητάς τους με έργα υποδομής» καταλήγει ο εθνοφύλακας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: