«Μέδουσα 10»: Αντιτουρκικό τείχος στη Μεσόγειο – Μήνυμα από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Γαλλία, Εμιράτα

Κοινοποίηση:
stratos-askhsh

Δυναμική απάντηση στα… νταηλίκια του καθεστώτος Ερντογάν στέλνει η πολυμερής άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», με τη συμμετοχή όλου του… αντιτουρκικού μπλοκ.

Η μεγάλη αεροναυτική άσκηση πραγματοποιείται συνήθως με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, ωστόσο, φέτος θα συμμετάσχουν επίσης η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκδηλώνοντας έτσι και επίσημα τη βούληση για στρατιωτική συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο και μέτωπο κατά των προκλήσεων της Τουρκίας.

Πρόκειται σαφέστατα για ένα ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, την ώρα που ο ίδιος ο «σουλτάνος» απειλεί τους πάντες και διαμηνύει πως θα συνεχίσει τις έρευνες τόσο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όσο και στην θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνεται στην ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ.

Η άσκηση θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, εντός του FIR ΚΑΪΡΟΥ, η οποία είναι παρόμοια με την περιοχή εκπαιδεύσεως της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 8», συμπεριλαμβανομένης της Αιγυπτιακής ακτογραμμής.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν εντυπωσιακή παρουσία στη «ΜΕΔΟΥΣΑ 10». Σύμφωνα με τη σχεδίαση του ΓΕΕΘΑ, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 2 Φρεγάτες με τα οργανικά τους Ελικόπτερα, 1 Υποβρύχιο, 1 Αρματαγωγό, 4 Αεροσκάφη F-16 τα οποία θα μετασταθμεύσουν στην Αίγυπτο και 4 Αεροσκάφη F – 16 τα οποία θα επιχειρούν από την έδρα τους, Ιπτάμενο ρανταρ, Ελικόπτερο CHINOOK, 3 Ελικόπτερα AH-64, 1 Αεροσκάφος C-130 και προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Είναι προφανές πως η Αθήνα επιθυμεί, παρά την καταπόνηση των πληρωμάτων, να διατηρήσει στον ύψιστο βαθμό την επιχειρησιακή ετοιμότητα των τριών Κλάδων συμμετέχοντας σε όσο το δυνατόν περισσότερες συμμαχικές ασκήσεις. Σκοπός της συγκεκριμένης άσκησης είναι η συνεκπαίδευση και η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων από Ελλάδα-Αίγυπτο-Γαλλία-ΗΑΕ και Κύπρο.

Όσον αφορά τη γαλλική συμμετοχή, η γαλλική φρεγάτα FS «LA FAYETTE» και το οργανικό της ελικόπτερο, θα σπεύσουν στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καΐρου και θα συμμετάσχουν σε πλήθος σεναρίων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν με τουλάχιστον 4 μαχητικά αεροσκάφη.

Οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις και των πέντε χωρών αναμένεται να υλοποιήσουν πλήθος στρατιωτικών γυμνασίων: αμφίβιες επιχειρήσεις, σενάρια αεράμυνας, ανορθόδοξου πολέμου, απόβασης καθώς και άμυνας σε ασύμμετρες απειλές.

Η άσκηση θα ξεκινήσει την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μία εβδομάδα, μέχρι την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: