Μάσκα: Πόσο πραγματικά μας προστατεύει από τον κορονοϊό;

Κοινοποίηση:
μασκα

Τι δείχνει διεθνής έρευνα για τα, μη φαρμακευτικά, μέτρα δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Πόσο σημαντική είναι η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών.

Τη συμβολή της μάσκας στη μάχη κατά του κορονοϊού καταδεικνύει διεθνής έρευνα, η πρώτη του είδους της, σύμφωνα με την οποία η χρήση της είναι το πιο σημαντικό, μη φαρμακευτικό, μέτρο δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση του covid, καθώς μειώνει τη συχνότητα εμφάνισής του κατά 53%.

Η ανάλυση των μη φαρμακευτικών τρόπων από ερευνητές των πανεπιστημίων Μονάς της Αυστραλίας και Εδιμβούργου, έδειξε ότι η μάσκα είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού σε σύγκριση με την κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών. Γι’ αυτό, επισημαίνουν στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The BMJ, είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η χρήση της παράλληλα με τους εμβολιασμούς.

Τα αποτελέσματα από περισσότερες από 30 μελέτες από όλο τον κόσμο αναλύθηκαν λεπτομερώς, δείχνοντας στατιστικά σημαντική μείωση κατά 53% στη συχνότητα εμφάνισης Covid με τη χρήση μάσκας και μείωση 25% με τη φυσική απόσταση.

Το πλύσιμο των χεριών έδειξε επίσης σημαντική μείωση κατά 53% στη συχνότητα εμφάνισης Covid, αν και αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικό μετά την προσαρμογή για τον μικρό αριθμό μελετών πλυσίματος χεριών που συμπεριλήφθηκαν.

Λεπτομερής ανάλυση δεν ήταν δυνατή για άλλα μέτρα, όπως η καραντίνα και η απομόνωση, τα καθολικά lockdown και το κλείσιμο συνόρων, σχολείων και χώρων εργασίας, λόγω διαφορών στον σχεδιασμό της μελέτης, στα μέτρα έκβασης και στην ποιότητα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η χρήση μάσκας υιοθετήθηκε από πολλές χώρες στην αρχή της πανδημίας, αλλά σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, πολλές έχουν πλέον εγκαταλείψει ορισμένες ή όλες τις οδηγίες σχετικές με αυτήν.

Η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε τον τρέχοντα μήνα να επιβάλει εκ νέου την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την τελευταία αύξηση των μολύνσεων.

Η Ρουμανία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία έχουν επίσης πρόσφατα εφαρμόσει αυστηρότερους κανόνες για τη χρήση μάσκας. Αλλά η Ουγγαρία, η οποία έχει δει μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων αυτόν τον μήνα, αντιστάθηκε στο να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: