ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΤΕΙΑ – Εκτός Κοινωνικού Τιμολογίου και οι ανάπηροι! – Το «κόλπο» της κυβέρνησης

Κοινοποίηση:
ΑΜΕΑ

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών έχει πετάξει έξω από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο πολλούς δικαιούχους ανάμεσά του και άτομα με αναπηρία, καθώς ανέβηκαν τα περιουσιακά κριτήρια, αλλά δεν αναπροσαρμόστηκαν τα όρια από το υπουργείο Οικονομικών!

Με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις νέες αντικειμενικές αξίες σε πολλές λαϊκές γειτονιές της χώρας υπήρξε αύξηση των τιμών, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να πέσουν στην τσιμπίδα των περιουσιακών κριτηρίων που έχει θέσει το κράτος και να ενεργοποιηθούν οι «κόφτες».

Για παράδειγμα, οι δικαιούχοι στο Κερατσίνι είδαν τις τιμές ζώνης να εκτοξεύονται έως και 31,6%, καθώς οι αξίες αυξήθηκαν από τα 950 ευρώ το τετραγωνικό στα 1.250 ευρώ. Εκτόξευση των τιμών παρατηρείται σε ακόμα μία λαϊκή περιοχή, το Καματερό, στο οποίο η κατώτατη τιμή αυξάνεται κατά 62,5% και η ανώτατη κατά 52,6%.

Έτσι, ένας άγαμος θα πρέπει να διαθέτει συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του έως 120.000 ευρώ, ενώ για τις οικογένειες το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.

Μάλιστα, στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) δέχονται καθημερινά βροχή καταγγελιών Ατόμων με Αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και πολλών οικογενειών, ενώ η συνομοσπονδία απέστειλε και επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας τροποποιήσεις στο πλαίσιο.

Οι διαμαρτυρίες είναι δίκαιες καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με τη μακροχρόνια κρίση, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στα προϊόντα βασικών αναγκών, στην ενέργεια, στα καύσιμα, αλλά και στη στασιμότητα των αναπηρικών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων.

Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση, οδηγεί σε φτωχοποίηση τα νοικοκυριά των Ατόμων με Αναπηρία.

Στη βάση των ανωτέρω, η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί:

·        Να αυξηθούν τα προβλεπόμενα όρια της τετραμηνιαίας (120 ημερών) κατανάλωσης (kWh)

·        Να διευρυνθούν τα όρια της συνολικής φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας των υποψήφιων δικαιούχων της έκπτωσης του ΚΟΤ Α αλλά και του ΚΟΤ Β, δεδομένης της αύξησης των αντικειμενικών αξιών

·        Να γίνεται άντληση των οικονομικών στοιχείων των υποψήφιων δικαιούχων, όπως αυτά προκύπτουν κατά το τελευταίο εξάμηνο, πριν από την υποβολή της αίτησής τους, και όχι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος

·         Να υπολογίζεται κανονική χρέωση μόνο για την παραπάνω από την προβλεπόμενη κατανάλωση και όχι για τη συνολική σε περίπτωση που υπάρχει υπέρβαση των ορίων κατανάλωσης

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Φραγκα παπαλα! Κονομα αλα…. Χαρβαρντ σπουδες του λουλη! Δινω μια παιρνω δεκα! Καυσιμα, ΔΕΗ, ακριβεια αλλα φταιει ο….Πουτιν!
    Αμα κερδισουμε το πολεμο με τους….. Ρωσους ολα θα καλυτερεψουνε!
    Επι του παροντος καθομαστε εκει…..που καθεται κι ολη η Ευρωπη!

Comments are closed.