ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ! ΑΡΧΙΣΕ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ – Μάχες με όπλα μεταξύ αστυνομικών και πληρωμένων κατσαπλιάδων [ΒΙΝΤΕΟ]

Κοινοποίηση:
720_722031_fe79f28de7-98ce54af8b24a6d0

Μεγαλώνει ο κύκλος της βίας στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από έναν λευκό αστυνομικό, τον Ντέρεκ Σόβιν, που οδήγησε σε σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής τρεις άνθρωποι να σκοτώνονται και ένας αστυνομικός να τραυματίζεται, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το CNN.

Συγκεκριμένα, στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, αστυνομικοί έπεσαν σε ενέδρα από διαδηλωτές μέσα στη νύχτα. Ο αρχηγός της Αστυνομίας Πολ Σικόρσκι είπε ότι τρεις αστυνομικοί έκαναν περιπολία στην πόλη όταν έπεσαν σε ενέδρα διαδηλωτών που τους πυροβόλησαν. Μάλιστα διαδηλωτές έσπασαν και περιπολικά ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, ενώ ο Σικόρσκι είπε ότι δεν ήξερε την κατάστασή του και πως η Αστυνομία κλήθηκε σε δεκάδες περιστατικά στην πόλη, όπου έπεφταν πυρά. Είπε ακόμη ότι τέσσερις άνθρωποι δέχτηκαν αστυνομικά πυρά εκ των οποίων οι δύο πέθαναν. Στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα ο δήμαρχος της πόλης εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία ζητούσε από όλους τους κατοίκους να παραμείνουν σπίτι και να αναζητήσουν καταφύγιο.

Ένας άνδρας πέθανε στο Λούισβιλ του Κεντάκι το πρωί της Δευτέρας όταν η αστυνομία, η εθνοφρουρά και διαδηλωτές λόγω του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ αντήλλαξαν πυρά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Η αστυνομία και η εθνοφρουρά προσπαθούσαν να διαλύσουν το πλήθος. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Λούισβιλ δήλωσε ότι ένας άνδρας έχασε τη ζωή του στο σημείο, αλλά δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες πέραν του ότι οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες δέχθηκαν πυροβολισμούς και ανταπάντησαν.

Παράλληλα, λεηλασίες ξέσπασαν χθες τη νύχτα στη Νότια Καλιφόρνια. Ένας οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στη Μινεάπολις και διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Βοστώνη και την Ουάσινγκτον καθώς οι ΗΠΑ αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για έκτη συναπτή ημέρα και σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε σχεδόν 40 πόλεις, αλλά οι περισσότεροι πολίτες την αγνόησαν, γεγονός που προκάλεσε ένταση και βίαιη αντιπαράθεση με τις Αρχές. Οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας είναι οι περισσότερες που έχουν επιβληθεί από το 1968 στον απόηχο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που επίσης είχαν συμπέσει με μια προεκλογική προεδρική εκστρατεία και εν μέσω αντιπολεμικών διαδηλώσεων.

Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στη Φιλαδέλφεια και το Λος Άντζελες και έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τα πλήθη.

Σε 15 πολιτείες και στην πόλη της Ουάσινγκτον αναπτύχθηκαν μονάδες της Εθνοφρουράς. Στην αμερικανική μάλιστα πρωτεύουσα οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές κοντά στον Λευκό Οίκο.

Σημειώνεται πως η αμερικανική κοινωνία εξέρχεται τώρα από την αυστηρή καραντίνα λόγω κορονοϊού και εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει άνεργοι λόγω της πανδημίας. Οι μειονοτικές κοινότητες, μάλιστα, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία. Η υπόθεση Φλόιντ έχει προκαλέσει οργή για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς. Για πολλούς, η οργή αυτή αντανακλά χρόνια καταπίεσης και απόγνωσης για τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες και τις διακρίσεις.

Στη Σάντα Μόνικα λεηλατήθηκαν ακριβά καταστήματα στον δημοφιλή δρόμο της Third Street Promenade προτού η αστυνομία προχωρήσει σε συλλήψεις. Οι βανδαλισμοί ακολούθησαν μια ογκώδη ειρηνική διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στην παραλιακή αυτή πόλη. Στο Λονγκ Μπιτς του Λος Άντζελες μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών βανδάλισαν τα παράθυρα ενός εμπορικού κέντρου και λεηλάτησαν καταστήματα προτού διαλυθούν λίγο πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 18.00.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν και στη Βοστώνη έπειτα από ειρηνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν καθώς ακτιβιστές πέταξαν μπουκάλια σε αστυνομικούς και πυρπόλησαν ένα αστυνομικό όχημα. Οι Αρχές της Φιλαδέλφεια ανακοίνωσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 6πμ ως τις 6μμ, έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων και λεηλασιών. Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Μαϊάμι φωνάζοντας: “Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη” περνώντας μπροστά από ένα κέντρο κράτησης όπου οι κρατούμενοι φαίνονταν στα παράθυρα να κουνάνε μπλούζες. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν, όχι μόνο Αφροαμερικανοί, αλλά και λευκοί.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν εξάλλου σε όλον τον κόσμο,: από το Λονδίνο και το Βερολίνο χθες ως τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ολλανδία σήμερα.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης η αστυνομία συνέλαβε περίπου 350 ανθρώπους και 30 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά στη διάρκεια συγκρούσεων.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει χαρακτηρίσει “αλήτες” τους διαδηλωτές και όπως είπε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν δεν πρόκειται για την ώρα να καλέσει μονάδες της Εθνοφρουράς. Ωστόσο, άνδρες της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν χθες στην Ατλάντα, στη Μινεάπολις, το Λος Άντζελες και τη Σάντα Μόνικα.

Υπενθυμίζεται πως ο αστυνομικός που ευθύνεται για τον θάνατο του Φλόιντ κατηγορείται για ανθρωποκτονία και αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα Δευτέρα ενώπιον δικαστηρίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: