Λύσσαξαν οι Τούρκοι με την επίσκεψη Πομπέο στον Βαρθολομαίο – «Οι ΗΠΑ να κοιταχτούν στον καθρέπτη!»

Κοινοποίηση:
epa08782421 US Secretary of State Mike Pompeo (C) speaks to muslim youth leaders in Jakarta, Indonesia, 29 October 2020. Pompeo is on an official visit to Indonesia to meet top officials.  EPA/ADI WEDA

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως ο Μάικ Πομπέο θα επισκεφτεί την Τουρκία στις 16 και 17 Νοεμβρίου, και θα συναντηθεί μαζί του στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη «ζητήματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Τουρκία και στην περιοχή και να προωθήσει τη σθεναρή στάση (των ΗΠΑ) ως προς τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Δια του εκπροσώπου του Χαμί Ακσόι, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το χαρακτήρισε «άσχετο/εκτός τόπου» (irrelevant). Η αναφορά σε ζητήματα «θρησκευτικής ελευθερίας» ήταν το σημείο που ξένισε ιδιαίτερα την Τουρκία. «Η αντίδρασή μας έχει αρμοδίως μεταφερθεί στην αμερικανική πλευρά, μαζί με την συμβουλή μας να εστιάσει αυτή πρωτίστως στην ενίσχυση της συνεργασίας ως προς τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Θα ήταν πιο ταιριαστό για τις ΗΠΑ να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να επιδείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία απέναντι στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της χώρας, όπως ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία και τα εγκλήματα μίσους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ακσόι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: