Λιθουανία: Επανεκλογή του προέδρου Ναουσέντα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών

Κοινοποίηση:
Lithuanian President Gitanas Nauseda speaks to media as he celebrates victory in the final round of presidential election in Vilnius, Lithuania May 26, 2024. REUTERS/Ints Kalnins

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, επανεκλέγεται, μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα και με καταμετρημένο το 62% των ψήφων.

Ο Ναουσέντα κήρυξε την εκλογική του νίκη , ενώ η αντίπαλός του Ινγκρίντα Σιμονίτε παραδέχθηκε την ήττα της. Η εκλογική επιτροπή ανέφερε ότι ο Ναουσέντα έλαβε το 78% των ψήφων.

Η Σιμονίτε δήλωσε ότι «συνεχάρη τον εκλεγμένο πρόεδρο της Λιθουανίας».

Οι εκτιμήσεις του πρώτου γύρου
Ο Λιθουανός Πρόεδρος ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί της εκλογικής αναμέτρηση, κάτι που επιβεβαιώθηκε σήμερα κι έτσι κέρδισε μια δεύτερη πενταετή θητεία.

Είχε, μάλιστα, εκτιμήσει πως θα λάβει το 75% των ψήφων, αφού είχε εξασφαλίσει περίπου 44% στον πρώτο γύρο. Επομένως, πέρασε πάνω από τον πήχη.

Σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικό τοπίο
Ο πρόεδρος της Λιθουανίας καθορίζει σε συνεργασία με την κυβέρνηση την εξωτερική πολιτική της χώρας και συμμετέχει στις συνόδους κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Πρέπει να συμβουλεύεται την κυβέρνηση και να λαμβάνει την έγκριση του κοινοβουλίου για τον διορισμό των πλέον υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Η Λιθουανία, όπως και άλλες χώρες τις Βαλτικής φοβούνται τη Ρωσία και αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο ο Ναουσέντα όσο και η Σιμονίτε θεωρούν επιβεβλημένη την αύξηση των αμυντικών δαπανών για την αντιμετώπιση της απειλής από τη Ρωσία. Η χώρα της Βαλτικής φοβάται ότι ενδεχομένως να είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας σε περίπτωση που η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Λιθουανία, χώρα-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι μία από τις σημαντικότερες αρωγούς της Ουκρανίας, ενώ δαπανά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της για την άμυνα, το 2,75% του ΑΕΠ της. Η κυβέρνηση Σιμονίτε ήθελε να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 3%.

Το Βίλνιους σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους πόρους αυτούς για να αγοράσει άρματα μάχης, επιπλέον συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και για να υποδεχθεί στο έδαφός της γερμανικά στρατεύματα. Το Βερολίνο σκοπεύει να τοποθετήσει περίπου 5.000 στρατιώτες στη Λιθουανία ως το 2027.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: