Λαϊκές αγορές: Στα κάγκελα οι επαγγελματίες και παραγωγοί – Όλα ανοιχτά για απεργία

Κοινοποίηση:
λαϊκές αγορές

Σε αναβρασμό βρίσκονται επαγγελματίες και παραγωγοί τις λαϊκές αγορές ενόψει της ψήφισης του νέου σχεδίου νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει απεργία.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης καταγγέλλει την αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο, το οποίο «καταπατά τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει, ενώ δεν υιοθετεί τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει». Διόλου τυχαία μάλιστα συγκροτήθηκε προσφάτως Συνομοσπονδία Λαϊκών Αγορών όλης της χώρας (συμμετέχουν 8 ομοσπονδίες) προκειμένου να υπάρξει μαζική και πανελλαδική αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης.
Τα σημεία στα οποία αντιδρούν σφοδρά οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών αναφέρονται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας: «Προκηρύσσει τις άδειες των παραγωγών μία φορά τον χρόνο και στην ουσία τούς θέτει εκτός λαϊκών αγορών. Προβλέπει τη μετατροπή των παραγωγικών αδειών σε επαγγελματικές. Θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση για την εκ νέου χορήγηση θέσης σε λαϊκές αγορές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. δ′ της παρ. 5 του άρθρου 48, την πώληση του πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον της δηλωθείσας ποσότητας στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για τα είδη που αναφέρονται στην άδειά του. Εχει εξοντωτικά πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και στην απώλεια της άδειας. Θέτει και πάλι θέμα ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Αποκλείει τους Πωλητές Βιομηχανικών Ειδών και τους Ανθοπαραγωγούς από τα παζάρια».

Σήμερα το προσωρινό συμβούλιο της Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας θα συνεδριάσει στις 10.30 π.μ. στο ξενοδοχείο Novotel.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: