Λαβρόφ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των Αμερικανών για παραβίαση της Συνθήκης INF

Κοινοποίηση:
LAVROV_1-630x397

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ σχολίασε την απαίτηση του υφυπουργού των ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων κ. Andrea Thompson, ο οποίος ζητά η Μόσχα είτε να τερματίσει την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος 9M729, είτε να τροποποιήσει το βλήμα, εστιάζοντας στην υποτιθέμενη μη συμμόρφωσή του με τη συνθήκη (INF).

Αναφερόμενος στην πρόθεση της Ουάσιγκτον να αναστείλει την συμμετοχή της στη Συνθήκη INF σε 60 ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μαίκ Πομπεο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Μόσχα δεν είχε λάβει ποτέ έγγραφα από τις ΗΠΑ σχετικά με υποτιθέμενες παραβιάσεις της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι οι κατηγορίες της Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας είναι αβάσιμες.

Ακόμη, σε συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε πως «σας υπενθυμίζουμε για μία ακόμη φορά ότι όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να μας κατηγορούν ότι παραβιάζουμε τη Συνθήκη πριν από αρκετά χρόνια, το έκαναν αδικαιολόγητα και έπρεπε να ανασύρουμε κυριολεκτικά πληροφορίες από αυτούς για να καταλάβουμε για τι μιλούσαν και τι σήμαινε».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σύστημα πυραύλων 9Μ729, το οποίο προκάλεσε τις ανησυχίες της αμερικανικής πλευράς, δοκιμάστηκε από τους Ρώσους στρατιωτικούς στο πλαίσιο που επιτρέπεται βάσει της συνθήκης INF. Ανέφερε ότι η Μόσχα πρότεινε να συζητηθεί το ζήτημα στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αλλά οι ΗΠΑ μπλόκαραν την πρωτοβουλία.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι δεν απέκλεισε το γεγονός ότι με τις κατηγορίες η Ουάσιγκτον ετοιμάζει το έδαφος για ένα ναυάγιο στων συνομιλίες για την παράταση της Συνθήκης για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων (START).

Ο διπλωμάτης δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση στην περιοχή του ΟΑΣΕ είναι τεταμένη, σημειώνοντας ότι ορισμένα μέλη της οργάνωσης αυξάνουν τη στρατιωτική παρουσία τους κοντά στα σύνορά με τη Ρωσία.

«Βλέπουμε ότι οι συνάδελφοί μας από το ΝΑΤΟ ακολουθούν μια πορεία αποτροπής της Ρωσίας, ότι αυξάνουν τη στρατιωτική τους δραστηριότητα κοντά στα σύνορά μας και δημιουργούν στρατιωτικές υποδομές στο «Ανατολικό Μέτωπο», όπως το αποκαλούν.

Αντί του να επιλέξουν την οδό της διπλωματίας, προσπαθούν να εκφράσουν αβάσιμες κατηγορίες, οι οποίες δεν διευκολύνουν το διάλογο. Η καλύτερη κατανόηση των αμοιβαίων ανησυχιών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Λαβρόφ σε μια ενημέρωση.

Επίσης, σχολίασε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, δηλώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η ΕΕ «κρατείται αιχμάλωτη από μια μικρή αλλά πολύ επιθετική ρωσοφοβική μειονότητα», η οποία ωθεί τη ρωσική κυβέρνηση να υπερασπιστεί τη χώρα από κυρώσεις.

«Αυτό είναι ένα αιώνιο ζήτημα, ανεξάντλητο, δεν έχω τίποτα να πω εδώ. Είναι το ίδιο πρόσχημα — όταν κατηγορούμαστε ότι παραβιάζουμε μια συνθήκη, παρεμβαίνουμε στις εκλογές, προσπαθούμε να υποτάξουμε τον κυβερνοχώρο και γενικά τον χώρο των μέσων ενημέρωσης τα συμφέροντά μας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κανένα στοιχείο», ανέφερε ο Υπουργός σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών του ΟΑΣΕ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: