Λέκκας για έκρηξη ηφαιστείου Τόνγκα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός mega-tsunami

Κοινοποίηση:
tonga_volcano-2048x1367

Ο ισχυρός σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (01.10.2020),  στα νησιά Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον για την μετέπειτα δραστηριότητα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου.


Η ηφαιστειακή δραστηριότητα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Tonga θα είναι σε εξέλιξη το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο κατάρρευσης του θόλου του ηφαιστείου, σύμφωνα με τον καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα.

Μάλιστα, μια τέτοια κατάρρευση θα μπορούσε να προκαλέσει tsunami μεγαλύτερης κλίμακας, το οποίο θα επεκταθεί σε όλη την έκταση του Ειρηνικού Ωκεανού, τονίζει ο καθηγητής.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, με βάση τις επιτόπιες έρευνες που διεξήγαγε ο ίδιος στο ηφαίστειο Krakatau, το οποίο ανήκει σε ίδιο γεωτεκτονικό πλαίσιο, το Δεκέμβριο του 2018, τονίζει τη δυσκολία πρόβλεψης της εξέλιξης τέτοιων φαινομένων, καθώς δεν είναι άμεσα ορατές οι παραμορφώσεις, δεν είναι εφικτή η παρακολούθηση των αερίων που εκλύονται από το ηφαίστειο και είναι αδύνατη η εγκατάσταση εκτεταμένου δικτύου σεισμογράφων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: