Λάμπρος Τζούμης: «Πολλές φορές την υποχωρητικότητα την ονομάζουμε ψυχραιμία»

Κοινοποίηση:
Λάμπρος Τζούμης

Για το κρεσέντο προκλήσεων από την Τουρκία μίλησε στον Focus FM και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην ελληνική στάση.

«Πολλές φορές την υποχωρητικότητα την ονομάζουμε ψυχραιμία» σημείωσε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ψυχραιμία δεν φτάνει».

«Και στο παρελθόν είχαμε ακούσει διάφορες λεκτικές ακρότητες, αλλά τέτοιο πράγμα και σε τόση ένταση δεν νομίζω να το έχουμε ξαναζήσει» υπογράμμισε ο κ. Τζούμης.

«Νομίζω ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει δείξει ότι αυτά τα οποία εξαγγέλλει πολλές φορές τα υλοποιεί. Αυτό είναι το επικίνδυνο» εκτίμησε ο ίδιος προσθέτοντας ότι «δημιουργεί προβληματισμούς όταν λέει (σ.σ. ο Ερντογάν) ότι θα πάει να κάνει γεωτρήσεις στην αν. Μεσόγειο χωρίς να έχει προκαθορίσει το χώρο, το πού θα πάει και τι σκοπεύει η δική μας πλευρά να πράξει…».

Αναφερόμενος στη στάση του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «η στάση του Ποντίου Πιλάτου εξισώνει τον θύτη με το θύμα, αυτό είναι το πρόβλημα».

«Έχουμε μια Τουρκία η οποία μας απειλεί, μας παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία καθημερινά και έρχεται ο κύριος Στόλτενμπεργκ και λέει βρείτε τα. Τι να βρούμε δηλαδή; Είναι δυνατόν να τα βρεις με τον βιαστή σου;», αναρωτήθηκε ο κ. Τζούμης.
«Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να σηκώσει το θέμα πιο ψηλά, νομίζω το τελευταίο διάστημα, γιατί αυτή η διεθνοποίηση του θέματος είναι θετική, αλλά θα μπορούσε, ενδεχομένως, να υπάρξει μια έντονη αντίδραση της Ελλάδος μπροστά στην επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά έχουμε δεν το βλέπουμε, και ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το βλέπουμε. Διότι σας θυμίζω, και δυο-τρία χρόνια τώρα, που η Τουρκία παραβιάζει και τον χώρο της θαλάσσιας δικαοδοσίας της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, που είναι ένα μέλος επίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση απλώς κάνει ότι δεν καταλαβαίνει» ανέφερε.

«Ούτε κυρώσεις έχουμε δει, από ενέργειες της Τουρκιίας που ξεκινούν από την Αγία Σοφία που έχει μετατραπεί σε τζαμί, από τον εποικισμό της Αμμοχώστου, από την εισβολή, με μια μορφή νέου Αττίλα μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, όλα αυτά λοιπόν δεν είδα να ιδρώνει το αυτί κανενός Ευρωπαίου», είπε χαρακτηριστικά.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: