ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΟ “ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ” ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ! “Κάνουμε γεωτρήσεις βάσει του χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Κοινοποίηση:
fatihdonmez

Σχέδια επί σχεδίων για γεωτρήσεις και έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές που δεν της ανήκουν, κάνει η Τουρκία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι όλες οι ενέργειές της γίνονται εντός των ορίων της «Γαλάζιας Πατρίδας»!

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, όλα τα βήματα γίνονται σύμφωνα με τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας.
«Χρησιμοποιούμε συχνά αυτό το χάρτη, γιατί η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε είναι μια πολύ ευρεία περιοχή, αν κοιτάξετε. Όπως είναι ο νέος όρος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας», σημείωσε, παρουσιάζοντας τα όρια που, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία έχει δικαιοδοσία να πραγματοποιεί έρευνες.

Ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα» αποτυπώνει τις θάλασσες, την υφαλοκρηπίδα αλλά και τις ΑΟΖ που η Τουρκία θεωρεί ότι της ανήκουν, ενώ συνδυάζεται και με την Ναυτικές πολεμικές δυνάμεις που προασπίζονται τις θαλάσσιες περιοχές.

Τι σχολίασε για την κυπριακή ΑΟΖ

Ο Φατίχ Ντονμέζ εξήγησε πως η Τουρκία δαπάνησε πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις χωρίς τη συμβολή πολυεθνικών εταιρειών. Γεωτρήσεις που γίνονται τόσο στα όρια της τουρκικής ΑΟΖ, όπως εξήγησε, όσο όμως και στα θαλάσσια ύδατα ανοιχτά της Κύπρου, στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Η περιοχή με κόκκινο είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκικής Δημοκρατίας με βάση την υφαλοκρηπίδα της. Η περιοχή με πράσινο είναι η περιοχή, για την οποία η ΤΔΒΚ έχει παράσχει άδεια στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων) για έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου» σημειώνει.

Ο Ντονμέζ αποκάλυψε πως η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει έξι αναγνωριστικές γεωτρήσεις τόσο στα τεμάχια που, όπως υποστηρίζει έχει παραχωρήσει στη χώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά, όσο και εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Είμαστε στη δεύτερη φάση, δηλαδή των αναγνωριστικών γεωτρήσεων και των ερευνών» σημειώνει επιπλέον ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Τι είπε για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Ο Τούρκος υπουργός εξήγησε πως η Τουρκία είχε ιδιαίτερα στενή συνεργασία με τη Λιβύη πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και πριν την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.

«Εμείς εκεί σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε μαζί με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης. Εξάλλου και στο παρελθόν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο» σημείωσε για το θέμα ο Ντονμέζ. «Το πετρέλαιο και οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι για τη ευημερία και την ανάπτυξη του Λιβυκού λαού. Δεν είμαστε αποικιοκράτες. Δεν πηγαίνουμε εκεί έχοντας ιμπεριαλιστικά κίνητρα», σχολίασε Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΚΑΘΗΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΚΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ” ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΕΣΕΙΣ ,ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΤΑ ΠΑΔΙΑ ΣΑΣ ,ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ…..ΠΟΙΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ ΜΩΡΕ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΟΙ 70ΡΗΔΕΣ Η 80ΡΗΔΕΣ?

    1. ξεσηκωσου, τι περιμενεις λοιπον? τους αλλους?

Comments are closed.