Κύπρος: Ανοίγουν κομμωτήρια και λιανεμπόριο από Δευτέρα. Σχολεία την επόμενη εβδομάδα

Κοινοποίηση:
bigstock-Corona-Virus-Virus-Cells-Or-B-350618573

Την επαναλειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής από την Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, καθώς και την επανέναρξη του λιανεμπορίου και την επιστροφή των μαθητών των δημοτικών σχολείων από την Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τα μέτρα που εφαρμόστηκαν την περίοδο των γιορτών και μετά. Συνεπώς, τις επόμενες ημέρες, οι αρχές θα προχωρήσουν σε απολογισμό των μέτρων που θα εφαρμοστούν από τώρα και ανάλογα θα είναι τα βήματα για περαιτέρω αποκλιμάκωση των περιορισμών. Επανέλαβε ότι τα βήματα αποκλιμάκωσης θα πρέπει να είναι αργά και ελεγχόμενα ώστε η Κύπρος να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από τη μη ασφαλή ζώνη.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, τίθενται σε εφαρμογή τα εξής:

Επαναλειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής.

Αύξηση από 25% σε 50% του ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να έχει φυσική παρουσία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών, χωρίς ελιστο και μέγιστο αριθμό ατόμων.

Απαγόρευση συναθροίσεων σε οικίες, με εξαίρεση την επίσκεψη μέχρι δύο (2) ατόμων, εφόσον πρόκειται για συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.

Από τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, τίθενται επιπλέον σε εφαρμογή τα ακόλουθα:

Επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων.

Επαναλειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.

Επαναλειτουργία πρακτορείων τυχερών παιχνιδιών, μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

Επαναλειτουργία μουσείων και άλλων αρχαιολογικών χώρων.

Η Θεία Λειτουργία στους χώρους θρησκευτικής λατρείας τελείται με την παρουσία πιστών με μέγιστο αριθμό προσώπων μέχρι 50 άτομα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Αύξηση αριθμού ατόμων για επισκέψεις σε οικίες, σε τέσσερα (4) άτομα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ιωάννου, το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει πλάνο στοχευμένου ελέγχου με rapid test στους χώρους εργασίας για όλες τις ομάδες εργαζομένων που θα επαναδραστηριοποιούνται. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που θα επιστρέφουν στον εργασιακό τους χώρο, στη βάση της στρατηγικής, θα υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid test το οποίο θα παραχωρείται δωρεάν από το υπουργείο Υγείας μέσω των μονάδων δειγματοληψίας.

Η σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας με ασφάλεια προϋποθέτει την πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Είναι θερμή παράκληση προς όλους τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, προς τους επαγγελματικούς συνδέσμους, τις συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις, προς τις επιχειρήσεις, να μεριμνήσουν για την επιμελή εφαρμογή των επικαιροποιημένων οδηγιών.

Την ίδια ώρα, όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία που έχουν την ευθύνη για την εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων είναι συντεταγμένα για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του ιού είναι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Παρά την καθυστέρηση στην προμήθεια εμβολίων, τόνισε ότι «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος γιατί έχουμε παραγγείλει πολύ περισσότερα εμβόλια από όσα αναλογούν στον πληθυσμό της Κύπρου. Το ενδιαφέρον για εμβολιασμό στη χώρα μας έχει ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις και αυτό μας χαροποιεί. Ο στόχος μας είναι να έχουμε ολοκληρώσει μέχρι τις αρχές Μαρτίου τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών, καθώς και των επαγγελματιών υγείας της 1ης γραμμής, και μέχρι το τέλος του Μάρτη, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, να έχουν εμβολιαστεί 100.000 συμπολίτες μας.

Με τον τρόπο αυτό, θα αποφορτίσουμε και παράλληλα θα θωρακίσουμε το Σύστημα Υγείας, προστατεύοντας τους συνανθρώπους μας με αυξημένο κίνδυνο βαρείας νόσησης και νοσηλείας. Η εμβολιαστική θωράκιση μιας κρίσιμης ομάδας του πληθυσμού θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε το πλάνο αποκλιμάκωσης με περισσότερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: