Κύμα ψύχους πλήττει το κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Ευρώπης

Κοινοποίηση:
People fight their way through the snowstorm in Kristiansand, Norway, Wednesday, Jan. 3, 2024. Temperatures below minus 40 degrees Celsius (minus 40 Fahrenheit) continued to be recorded in the Nordic region with a 25-year-old record for January night being recorded in the Swedish Arctic as a cold spell continued to grip the Nordic region. (Tor Erik Schroder/NTB Scanpix via AP)

Το κύμα ψύχους που πάγωσε τις σκανδιναβικές χώρες τις τελευταίες ημέρες, σήμερα πλήττει την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, προκαλώντας μεταξύ άλλων διακοπές στην ηλεκτροδότηση και προβλήματα στις μετακινήσεις στην Πολωνία.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Πολωνίας (που κάνει ήδη λόγο για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στους -23 βαθμούς Κελσίου στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας) εξέπεμψε συναγερμό για ψύχος στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειάς της, όπου ο υδράργυρος αναμένεται να καταγράψει μεγαλύτερη «βουτιά» αυτήν την εβδομάδα.

Στο βορειοανατολικό τμήμα, 2.200 νοικοκυριά βρίσκονται βυθισμένα στο σκοτάδι, ενώ ανεστάλησαν οι συγκοινωνίες για τη μεταφορά των μαθητών προς και από τα σχολεία.

«Υπάρχουν προβλήματα που οφείλονται στο κρύο», εξήγησε ο εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης Κριστόφ Γκούζεκ.

Στη Λετονία, στο βορειοανατολικό τμήμα της, τα θερμόμετρα έδειξαν -29,5 βαθμούς Κελσίου στο Ντάουγκαβπιλς.

Νοτιότερα, στην Ουγγαρία, η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας προειδοποίησε για θερμοκρασίες στους -12 βαθμούς Κελσίου στο τέλος της εβδομάδας, τις οποίες θα συνοδεύουν άνεμοι που θα φθάσουν τα 90 χιλιόμετρα/ώρα.

Ριπές ανέμων που έφθασαν έως τα 100 χλμ/ώρα προκάλεσαν ζημιές σε ορισμένες περιοχές της χώρας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ξεριζώνοντας δέντρα και ξηλώνοντας στέγες, με την κυκλοφορία στους δρόμους να γίνεται μετ’ εμποδίων και να καταγράφονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: