Κωστής Χατζηδάκης: Πρώτο ένσημο για 35.000 νέους 18 – 29 ετών

Κοινοποίηση:
Χατζηδάκης

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης εξειδίκευσε τα εργασιακά μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης παραχώρησε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με θέμα:

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και η εφαρμογή τους από το Υπουργείο Εργασίας.

Η συνέντευξη Τύπου μεταδίδεται σε live streaming από το κανάλι του Υπουργείου στο YouTube.

Η Κυβέρνηση έχει δώσει έμφαση στα ζητήματα ανάπτυξης από την πρώτη στιγμή.

Ο κορονοϊός προκάλεσε μια σειρά από προβλήματα σε όλον τον κόσμο.

Η Κυβέρνηση παρά τον κορονοϊό έχει καταφέρει να πέσει η ανεργία στο 14.2%.

Επειδή το ποσοστό είναι υψηλό ειδικά στους νέους και επειδή η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί από την κρίση η Κυβέρνηση εξετάζει μέτρα στήριξης.

Έμφαση δίνεται στους νέους διότι το ποσοστό ανεργίας σε εκείνους είναι υψηλό.

Εξειδίκευση μέτρων

Πρόγραμμα 18-29 ετών νέων χωρίς εργασιακή εμπειρία
Διευκόλυνση πρόσβασης νέων χωρίς εργασιακή εμπειρία στην αγορά εργασίας, καθώς οι νέοι που αποφοιτούν δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά.

Έως 29 ετών όταν προσλαμβάνονται θα ενισχύονται από την Πολιτεία με 1200 ευρώ. Το μέτρο θα αρχίσει από 1η Ιανουαρίου 2022 και την ευθύνη για το πρόγραμμα θα την έχει το Υπουργείο Εργασίας και θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Επίσης θα μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα προγράμματα όπως με το πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας ενώ θα μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Οι διαφορές με άλλα προγράμματα που τρέχουν:

Αυτό το πρόγραμμα καλύπτει όλους τους νέους 18-29 ετών και όχι μια συγκεκριμένη κατηγορία και επίσης κινητοδοτρεί τον ίδιο το νέο να βρει την επιχείρηση που θα τον προσλάβει.

Το κόστος του προγράμματος είναι 32 εκ. ευρώ και θα καλυφθούν 35.00 νέοι και αν υπάρχει ενδιαφέρον μπορεί να αυξηθεί ο προϋπολογισμός

Το ποσό των 1.200 ευρώ θα επιμερίζεται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου ως εξής: 600 ευρώ για τους εργοδότες και 600 ευρώ για τους νέους ανέργους που θα προσληφθούν από 1/1/2022. Το επίδομα θα χορηγηθεί από το κράτος για να το ξοδέψουν όπως θέλουν οι νέοι και είναι ανεξάρτητο από το μισθό που θα καταβάλλει ο εργοδότης τους. Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, θα δοθεί τμηματικά στους δικαιούχους, ενδεχομένως σε δύο δόσεις (μία αμέσως μετά την πρόσληψη και μία μόλις συμπληρωθεί το εξάμηνο).

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021 με δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 50 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως το εν λόγω πρόγραμμα που θα έληγε 31 Σεπτεμβρίου 2021 προβλέπει ενίσχυση 60% επί της μείωσης του μισθού και κάλυψη 100% στις εισφορές που αντιστοιχούν στο μισθό που μειώθηκε. Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να προβεί σε καταγγελία.

Πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας
Αυξάνονται από 100.000 σε 150.000 το 2022, η βασική λειτουργία είναι η κάλυψη του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου και του εργοδότη.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Επεκτείνεται για όλο το 2022 κατά 3 μονάδες για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το κόστους του μέτρου είναι 816 εκ. ευρώ και έχει διπλό όφελος καθώς ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων

Διπλή καταβολή δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
Για τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί εις διπλούν σε 500.000 άτομα. Θα έρθει σύντομα η νομοθετική ρύθμιση και απευθύνεται σε νοικοκυριά και αστ΄έγους.

200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο και αυξάνεται 100 για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε παιδί.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού
Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο). Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 30 εκατ. ευρώ.

Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον Πολιτισμό έως των Δεκέμβριο
Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο του 2021. Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 16 εκατ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 6 εκατ. ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: