Κυπριακό: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γενεύη και στην άτυπη πενταμερή

Κοινοποίηση:
αναστασιαδης

Στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ, μεταφέρεται το Κυπριακό από σήμερα, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη διαπραγματευτική ομάδα και την πολιτική ηγεσία μεταβαίνει στην Γενεύη για να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή, μετά την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

H κυπριακή αποστολή θα βρίσκεται στη Γενεύη αργά το μεσημέρι, με το επίσημο πρόγραμμα της άτυπης πενταμερούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, να αρχίζει το απόγευμα της Τρίτης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στο ίδιο ξενοδοχείο με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τα οποία αναμένεται να ενημερώνει και να συμβουλεύεται σε καθημερινή βάση, μέχρι τη λήξη της πενταμερούς την Πέμπτη.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο πρόγραμμα όπως ανακοινώθηκε χθες από τα Ηνωμένα Έθνη, την Τρίτη το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας θα συναντήσει σε ξεχωριστές διμερείς συναντήσεις τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, ενώ το βράδυ θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των συμμετεχόντων.

Η κρίσιμη ημέρα της άτυπης πενταμερούς θα είναι η Τετάρτη, με τις συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες να μπαίνουν στα βαθιά, αφού ο Γενικός Γραμματέας θα έχει συνάντηση με την ολομέλεια των συμμετεχόντων, όπου η κάθε αντιπροσωπεία θα κληθεί να κάνει μια εναρκτήρια τοποθέτηση, ενώ στη συνέχεια ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κατοχικό ηγέτη, και τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Το βράδυ της Τετάρτης θα συνέλθει εκ νέου η Ολομέλεια της Διάσκεψης, με τον Γενικό Γραμματέα να παραθέτει ακόμα ένα δείπνο προς τιμή των συμμετεχόντων. Την Πέμπτη οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να έχει διμερείς συναντήσεις με τον Ερσίν Τατάρ και τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ η άτυπη πενταμερής θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι με συνάντηση της ολομέλειας των συμμετεχόντων μερών.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ολοκληρώνουν σήμερα την προετοιμασία τους, με τον Ερσίν Τατάρ να μεταβαίνει στην Άγκυρα για ακόμα ένα τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν, πριν μεταβεί στη Γενεύη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί ο Τατάρ πάει στην Άγκυρα με ιδιωτική πτήση στις 09:30 το πρωί ενώ η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο θα λάβει χώρα στις δύο το μεσημέρι. Ακολούθως θα μεταβεί μαζί με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου, τη διαπραγματευτική του ομάδα και τους πολιτικούς αρχηγούς στη Γενεύη.

Ο κατοχικός ηγέτης που βρίσκεται σε πένθος μετά τον θάνατο του πατέρα του τα ξημερώματα του Σαββάτου, φρόντισε ακόμα και χθες να επαναλάβει εαυτό, κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως σκοπός του είναι να μετατρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία σε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία εξουδετερώνοντας τους Τουρκοκύπριους.

Την ίδια ώρα επανέλαβε και τις γνωστές κατηγορίες του για την Ευρωπαϊκή Ένωση πως δεν μπορεί να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη. Παράλληλα, με τις νέες δηλώσεις του στο Πρακτορείο «Ανατολού» εκμηδένισε και τις όποιες προσδοκίες ενόψει της πενταμερούς, δηλώνοντας πως ακόμα και ο Γκουτέρες γνωρίζει πως η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι ένα πρόβλημα μέσα στο οποίο έχει εγκλωβιστεί.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.