“Κοσμική οπισθοχώρηση με στροφή στον θρησκευτικό εθνικισμό”, λένε οι Times του Λονδίνου για την Αγία Σοφία…

Κοινοποίηση:
newspaper-clipping-of-a-reprint-of-the-times-dated-april-21-1926-to-celebrate-the-hrh-queen-elizabeth-ii-80th-birthday-in-2006-1-jr-500x329

Ως συμβολική στιγμή που «αναστατώνει τη Δύση και ανατρέπει την προηγούμενη συμβολική κίνηση με την οποία ο Κεμάλ Ατατούρκ έδειξε τη δέσμευσή του στο κοσμικό κράτος» χαρακτηρίζουν οι Times του Λονδίνου την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για «κοσμική οπισθοχώρηση» τονίζοντας ότι η απόφαση της Άγκυρας «αποτελεί ένδειξη της έκτασης, στην οποία η Τουρκία υπό τον κ. Ερντογάν έχει αγκαλιάσει τον θρησκευτικό εθνικισμό καθώς και της περιφρόνησης για τις ευαισθησίες των συμμάχων της».

Πτώση της πολιτικής του τύχης
Η εφημερίδα τονίζει ότι η υποστήριξη του Ερντογάν στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι πρόσφατη και «συνέπεσε με την πτώση της πολιτικής του τύχης», με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μείωση της δημοτικότητάς του.

Μνεία γίνεται και στο γεγονός ότι η τουρκική οικονομία διανύει τη δεύτερη ύφεσή της μέσα σε δύο χρόνια. «Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση συνιστούσε καλή πολιτική για το εσωτερικό, επιτρέποντας στον Ερντογάν να παρουσιάσει τους αντιπάλους του ως μη πατριώτες».

Οι Times εκτιμούν ωστόσο ότι η απόφαση Ερντογάν θα προξενήσει νέες προστριβές στις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας, έχοντας ήδη αυξήσει την ένταση με την Ελλάδα, αλλά και προκαλώντας την καταδίκη από τη ρωσική Εκκλησία και επικρίσεις από τις ΗΠΑ.

Το διαβάσαμε στο nofakenews.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: