Κορωνοϊός: Πώς να καθαρίζουμε το σπίτι για να “σωθούμε” από τον ιό

Κοινοποίηση:
katharismos-home

Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των υγρών που κυκλοφορούν στον αέρα από τον βήχα ή το φτέρνισμα, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς ο ιό παραμένει και στις επιφάνειες.

Γι’ αυτό πρέπει να καθαρίζουμε το σπίτι αρκετά συχνά, προκειμένου να προφυλαχθούμε τόσο εμείς όσο και οι δικοί μας άνθρωποι που μένουν μαζί μας. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν…

Καθαρίζουμε ή απολυμαίνουμε; Ποια η διαφορά;

Καθαρισμός σημαίνει η φυσική αφαίρεση βακτηρίων και βρωμιάς, ενώ η απολύμανση περιλαμβάνει τη χρήση χημικών ουσιών που εξοντώνουν τα μικρόβια. Ο καθαρισμός λοιπόν, είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς η οργανική ύλη μπορεί να καταστείλει ή να μειώσει την απολυμαντική ικανότητα του εκάστοτε χημικού προϊόντος.

Ποια είναι η διάρκεια “ζωής” του ιού μέσα στο σπίτι;

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι για το χρόνο που μπορεί ο κορωνοϊός να επιβιώσει στις επιφάνειες. Είναι πιθανό να επιβιώνει κάποιες ώρες έως και μέρες. Πρόκειται για κάτι που εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την υγρασία και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη η επιφάνεια.

Ποια είναι τα στοιχεία που μπορούν να μολυνθούν περισσότερο: Τα χέρια είναι η συχνότερη πηγή μετάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών από το ένα σημείο στο άλλο, επομένως όσα αντικείμενα αγγίζουμε συχνότερα, όπως το τηλεχειριστήριο, οι επιφάνειες της κουζίνες, κ.α., είναι πιο πιθανό να είναι μολυσμένα.

Με τι καθαρίζω και τι κάνω σε περίπτωση μολυσμένης επιφάνειας: Το κοινό σαπούνι, μπορεί να καταστείλει τη δράση του ιού, ωστόσο αν μια επιφάνεια μολυνθεί, ο καθαρισμός της με ένα κοινό απολυμαντικό είναι επαρκής.

Αν έχουν μολυνθεί ρούχα και σεντόνια, τότε χρησιμοποιούμε την υψηλότερη θερμοκρασία που διαθέτει το πλυντήριο για να τα πλύνουμε και βεβαιωνόμαστε ότι έχουν στεγνώσει εντελώς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: