Κορωνοϊός: Η καραντίνα αυξάνει την ενδοοικογενειακή βία. Αυξήθηκαν τα κρούσματα

Κοινοποίηση:
viasmosnea

Την ώρα που όλοι μας λένε να μείνουμε σπίτι για να προστατευθούμε από τον κορωνοϊό, φαίνεται πως δεν είναι καλή ιδέα για μια κατηγορία ανθρώπων, καθώς τέθηκαν σε έναν μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτόν της ενδοοικογενειακής βίας.

Από την Ιταλία μέχρι την Κίνα και από την Βραζιλία έως την Γερμανία οι αναφορές για βία αυξάνονται, όπως σημειώνει στο αφιέρωμά του ο Guardian.

Στην Χουμπέι, το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας οι αναφορές για οικογενειακή βία στην αστυνομία τριπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown από 47 σε 162 σε σχέση με πέρυσι.

«Η επιδημία είχε τεράστιο αντίκτυπο», λέει ο Ουάν Φέι, συνταξιούχος αστυνομικός που ίδρυσε μια φιλανθρωπική οργάνωση κατά της βίας, ενώ μια δικαστής που ειδικεύεται στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, εκτιμά ότι έχει σημειωθεί αύξηση του ποσοστού ακόμα και μέχρι 50%.

Στην Καταλονία, η κυβέρνηση λέει πως οι κλήσεις για βοήθεια αυξήθηκαν κατά 20% τις πρώτες ημέρες της καραντίνας. Στην Κύπρο, μια αντίστοιχη γραμμή βοήθειας είδε άνοδο κατά 30% μέσα σε μία εβδομάδα μετά τις 9 Μαρτίου, οπότε και καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νησί.

«Είναι μία δραματική αύξηση και μόνο ανεβαίνει», δήλωσε η Αννίτα Βράχα, του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) με έδρα την Λευκωσία.

Στην Βραζιλία, ένα κρατικό κέντρο βοήθειας καταγράφει την ίδια εικόνα στην σκιά της καραντίνας. «Μιλάμε για άνοδο 40% με 50%», λέει η δικαστής Αντριάνα Μέλο, που εξειδικεύεται σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Τα νούμερα αυτά βγαίνουν από τα τηλεφωνήματα που καταφέρνουν και κάνουν τελικά αυτοί που δέχονται τη βία. Πολλά θύματα φοβούνται να καλέσουν, καθώς αν γίνουν αντιληπτά θα υπάρξουν «συνέπειες». Στην Ιταλία, ενώ οι κλήσεις έχουν μειωθεί απότομα, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα SMS και τα emails γυναικών που ζητούν βοήθεια – επειδή βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους δράστες και ο κίνδυνος να τις καταλάβουν είναι σημαντικά υψηλότερος αν ρισκάρουν να μιλήσουν.

«Ένα μήνυμα ήταν από μια γυναίκα που είχε κλειδωθεί στο μπάνιο και μας έγραψε ζητώντας για βοήθεια», λέει η Λέλα Παλαντίνο, πρόεδρος του D.i.RE, του Δικτύου Γυναικών κατά της Βίας.

«Είναι μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μας ξεπερνά. Και υπάρχει μεγαλύτερη απόγνωση καθώς οι γυναίκες δεν μπορούν να βγουν έξω». Η Παλαντίνο λέει πως περίμενε να δει αυτή την εκρηκτική αύξηση.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση γνωστοποίησε πως από την απαγόρευση εξαιρούνται από τις ποινές όσες γυναίκες φύγουν από το σπίτι τους για να γλιτώσουν και να καταγγείλουν ενδοοικογενειακή βία. Όμως στις 19 Μαρτίου, πέντε ημέρες μετά την επιβολή καραντίνας, μία γυναίκα δολοφονήθηκε μπροστά στα παιδιά της, από τον σύζυγό της στη Βαλένθια.

«Συμβαίνει σε όλες τις κρίσεις», λέει η Μάρσι Χερς της ανθρωπιστικής οργάνωσης Women Deliver. «Αυτό που μας ανησυχεί τώρα είναι πως ενώ τα περιστατικά πληθαίνουν, η δυνατότητα των γυναικών να αναζητήσουν βοήθεια σε υπηρεσίες θα μειώνεται. Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση».

Για τον λόγο αυτό, οι οργανώσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει μια διαφήμιση όπου το μήνυμα είναι “καταπιέστε τον κορωνοϊό, όχι την φωνή σας”, ώστε να μπορέσουν να σώσουν όσα περισσότερα θύματα μπορούν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Η ΒΙΑ ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΗ.ΟΤΑΝ ΚΑΙ.ΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ.ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΞΥΡΟΜΕΡΟΥ ΑΛΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΟΛΟΓΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΛΟΙ ΠΑΝΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΟΥΡΛΙΞΕΙΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΡΘΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟ ΤΑΔΕ ΝΑ ΓΥΝΟΥΝ ΠΙΟ ΣΚΛΥΡΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΟΥΝ

Comments are closed.