Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα δεδομένα για τους περιορισμούς των Χριστουγέννων

Κοινοποίηση:
christmas_corona

Τα δεδομένα σχετικά με το πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα στην εποχή του κορωνοϊού, καθώς και το τι περιορισμοί θα υπάρξουν, ανέλυσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αφήνοντας κάθε παράθυρο ανοικτό, ανάλογα με το ποια θα είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, που τις τελευταίες ώρες ήταν ελαφρώς βελτιωμένη.

Συγκεκριμένα, η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στο αν θα ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και τις ημέρες των γιορτών, είναι ότι «δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Θα αξιολογηθούν τα πραγματικά δεδομένα που θα έχουμε μέχρι τότε και κατόπιν θα γίνουν ανακοινώσεις για τα εξειδικευμένα μέτρα. Όσες αποφάσεις είναι να παρθούν, θα παρθούν στην ώρα τους και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Παράλληλα διευκρίνισε ότι όταν θα έρθει η ώρα της σταδιακής άρσης των μέτρων, θα αξιολογηθούν τα στοιχεία που αφορούν το transmission, δηλαδή τη μετακίνηση εκτός νομών και πόσο επηρεάζει τη διασπορά του ιού, και θα γίνουν οι απαραίτητες ανακοινώσεις. «Όλα θα αποφασιστούν με γνώμονα τα στοιχεία που μελετούμε καθημερινά», είπε.

Σε ερώτηση που έγινε για την πιθανή ύπαρξη πολλών «ορφανών» κρουσμάτων, χωρίς ιχνηλάτηση, ο υφυπουργός απάντησε κατηγορηματικά πως «δεν ισχύει ότι υπάρχει ένα 80% ορφανών κορυσμάτων. Το 92,3% των κρουσμάτων ιχνηλατείται αρκούντως διεξοδικά», τόνισε και πρόσθεσε πως ακόμα και την ημέρα που σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων οι 190 ιχνηλάτες «χρεώθηκαν» περίπου 18 περιπτώσεις ο καθένας και τις διεκπεραίωσαν σε διάστημα 10-14 ωρών και εντός 24ωρου.

«Έχουμε 190 εξαιρετικά στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας που δουλεύουν σκληρά και υπεύθυνα. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, κάνει τη διαφορά και είναι παράδειγμα στην Ευρώπη. Η ιχνηλάτηση είναι τα τείχη που σηκώνουμε για να αντιμετωπίσουμε την αόρατη απειλή του ιού. Είμαι πολύ υπερήφανος για τη δουλειά που γίνεται», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: