Κορωναϊός: Γιατί η Σουηδία πάει κόντρα στον υπόλοιπο πλανήτη με ελάχιστους περιορισμούς

Κοινοποίηση:
souidia-koronaios-630x400

Όταν ο κορωνοϊός έφθασε στις σκανδικαναβικές χώρες, η Νορβηγία και η Δανία έσπευσαν να πάρουν αυστηρά μέτρα στα σύνορά τους.

Ομοίως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όπου οι πολίτες περνούν τον καιρό τους στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους, ακολουθώντας τις οδηγίες των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Η Σουηδία ωστόσο αποφάσισε να ακολουθήσει άλλο μονοπάτι.

Τα σύνορα της Σουηδίας παραμένουν ανοιχτά, όπως επίσης τα σχολεία (για τα παιδιά κάτω των 16 ετών), τα μπαρ, τα καφέ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι.

Οι περιορισμοί είναι ελάχιστοι: η κυβέρνηση συνιστά συχνή πλύση των χεριών, εργασία από το σπίτι σε όσους μπορούν και αυτοαπομόνωση σε όσους αισθάνονται άρρωστοι ή είναι άνω των 70 ετών.

Η προσέγγιση της Σουηδίας εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν παίζει τελικά με μια ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει ακόμη καμία θεραπεία ή εμβόλιο, ή εάν η τακτική της θα θεωρηθεί ορθή στρατηγική για την καταπολέμηση μίας μάστιγας που έχει στοιχίσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και έχει οδηγήσει σε υποχρεωτικά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, άνευ προηγούμενου σε χρόνο ειρήνης.

Τα αριθμητικά δεδομένα της Σουηδίας των 10,12 εκατ. κατοίκων έχουν σήμερα ως εξής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη χώρα καταγράφονται 5.568 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 308 θάνατοι.

Επίσης, 103 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον ιό έχουν αποθεραπευτεί.

H Νορβηγία με τον περίπου μισό πληθυσμό από τη Σουηδία (5,3 εκατ.) έχει σχεδόν τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων (5.255), αλλά μόλις 54 θανάτους.

Επίσης, 32 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.

Στην Ελλάδα, με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με τη Σουηδία, καταγράφονται 1.544 κρούσματα και 53 θάνατοι.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σουηδός επιδημιολόγος Άντερς Τένελ σε πρόσφατη συνέντευξή του, η στρατηγική της Σουηδίας βασίζεται στην επιστήμη.

«Προσπαθούμε να επιβραδύνουμε τη διάδοση, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους ασθενείς που θα προκύψουν».

Η προσέγγιση της Σουηδίας εστιάζει επί της ουσίας στην αυτοσυγκράτηση των πολιτών και την αίσθηση ευθύνης τους, σύμφωνα με τον Τένελ.

«Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύουμε στη Σουηδία.

»Το σύστημά μας για τον έλεγχο των μεταδοτικών νόσων βασίζεται στην εθελοντική δράση.

»Το σύστημα ανοσοποίησης είναι εντελώς εθελοντικό και υπάρχει κάλυψη 98%», επισήμανε.

«Τους δίνουμε την επιλογή να κάνουν ό,τι είναι καλύτερο στη ζωή τους», πρόσθεσε και εξήγησε ότι η εμπειρία της Σουηδίας έχει δείξει ότι το σύστημα αυτό λειτουργεί.

Μολονότι η στρατηγική της Σουηδίας φαίνεται να αποκλίνει από τις υπόλοιπες χώρες της Σκανδιναβίας και όχι μόνο, είναι πολύ νωρίς να κρίνει κανείς εάν η προσέγγισή της θα αποδώσει τα ίδια αποτελέσματα με άλλες χώρες, σχολιάζουν οι New York Times.

Επίσης, είναι πολύ πιθανό οι σουηδικές Αρχές να λάβουν πιο δραστικά μέτρα, εάν οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία αυξηθούν σημαντικά.

Σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσουν τη στρατηγική της Σουηδίας, ιστορικοί επισημαίνουν και άλλους παράγοντες, από το γεγονός ότι οι πολίτες εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό τις αρχές έως τους αυστηρούς νόμους του Συντάγματος που απαγορεύουν στην κυβέρνηση να παρεμβαίνει στις υποθέσεις των διοικητικών αρχών, όπως στην υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, σύμφωνα με τον Τενέλ, δεν κρίνονται αναγκαίες οι απαγορεύσεις, οι απειλές κυρώσεων, τα πρόστιμα ή η φυλάκιση.

«Έτσι ξεχωρίζει η Σουηδία, ακόμη και από τη Δανία και τη Νορβηγία», τονίζει.

Η πλειοψηφία των Σουηδών, το 52%, υποστηρίζει τα μέτρα για τον περιορισμό του ιού, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Svenska Dagbladet που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Το 14% ωστόσο εκτίμησε ότι δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη δημόσια υγεία προς όφελος της οικονομίας.

Αρκετοί πολίτες επίσης, συμφωνούν μεν ότι ένα lockdown θα ήταν η απόλυτη καταστροφή.

Σε κάθε περίπτωση, δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η «Σουηδία θα εκραγεί κάποια στιγμή» ή αισθάνονται σαν πειραματόζωα, χωρίς μάλιστα να δώσουν τη συγκατάθεσή τους γι’ αυτό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Σημειώστε ότι η Σουηδία διακρίνεται γιά τήν ιδιομορφία τής κοινωνίας της. Πάνω από τό μισό τού συνολικού αριθμού νοικοκυριών αποτελείται από ένα μόνον άτομο. Οταν συναντιώνται δέν ανταλλάσσουν χαιρετισμούς με αγκαλιές καί ματς μουτς ! Πάντα τηρούν τίς αποστάσεις !

  2. Η Λευκορωσία δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο και περιορισμό και έχουν μόλις 4 νεκρούς. Και είναι χώρα με 10 εκατομμύρια όπως η Ελλάδα και η Σουηδία.

  3. Σε λιγο θα τρεχουν και δεν θα φτανουν….Οι γιατροι ειναι ελαχιστοι στη Σουηδια και οι περισσοτεροι αλλοδαποι.. Ελπιζω να μην πλακωσουν να ερχονται στην Ελλαδα μολις αρχισουν οι ζεστες…

  4. Ήδη αλλάζουν τα μέτρα και εφαρμόζουν περιορισμούς… Προς το παρόν έχουν σε παρόμοιο πληθυσμό 6πλασιους νεκρούς απο την Ελλάδα. Ρισκάρουν γιατί έχουν απομονωμένες περιοχές, καλό σύστημα υγείας και ουσιαστικά είναι σαν να βρίσκονται σε καραντίνα απο μόνοι τους. Τα εστιατόρια κλπ δεν έχουν σχέση με τα δικά μας.
    Επίσης, έχουν χαμηλή υγρασία λόγω κρύου. Μόλις ανέβει λίγο η θερμοκρασία πχ 20 βαυμούς θα τον πιούνε.

Comments are closed.