Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Αυτή είναι όλη η αλήθεια! Τι ισχύει για τα ποσά που αγγίζουν τα 1.000 ευρώ;

Κοινοποίηση:
a39c3b_koinoniko

Tο κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε εκατομμύρια πολίτες εν είδη δώρου Χριστουγέννων, μπαίνει στο χρονοντούλαπο από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Σκυλακάκης σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 δεν άφησε περιθώρια ελπίδων καταβολής του.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα έκλεισε με το επίδομα (13η σύνταξη κατά τον ΣΥΡΙΖΑ) του περασμένου Μαΐου. «Αυτό που συνέβη στην πράξη είναι ότι το κοινωνικό επίδομα που δινόταν εκτάκτως τα Χριστούγεννα δόθηκε τον Μάιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Σκυλακάκης.

Ωστόσο, το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με τα κριτήρια του 2018, δεν αφορούσε μόνο συνταξιούχους, αλλά και ευρύτερα οικονομικά αδύναμους.

Αλλά και για τα επόμενα χρόνια η διάθεση κοινωνικού μερίσματος θεωρείται απίθανη, καθώς πέραν της δυσκολίας επίτευξης των συμφωνηθέντων με τους δανειστές δημοσιονομικών στόχων (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022), η κυβέρνηση τάσσεται κατά της εφαρμογής επιδοματικής πολιτικής.

Πράγμα που σημαίνει ότι αν εξασφαλιστεί δημοσιονομικός χώρος από το 2020 και έπειτα δεν θα επιλεγούν επιδοματικές παροχές, αλλά πρόσθετες φοροελαφρύνσεις.

Όσον αφορά τους συνταξιούχους, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, θα λάβουν επίδομα αντίστοιχο αυτού του περασμένου Μαΐου, τον Δεκέμβριο του 2020. Άρα θα πρέπει να περιμένουν 15 μήνες για να δούν στην τσέπη τους κάτι παραπάνω από την σύνταξη.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2018 το κοινωνικό μέρισμα κινήθηκε από 200 έως 1200 ευρώ, καταβλήθηκε σε περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυριά (3,5 εκατ. ωφελούμενοι) και διανεμήθηκαν συνολικά στους δικαιούχους 710 εκατ. Βασικό κριτήριο για την εξασφάλιση του δικαιώματος κοινωνικού μερίσματος ήταν το ετήσιο εισόδημα με όριο τα 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, ποσό το οποίο προσαυξανόταν κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος έως τα 27.000 ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Δηλαδή , θα πληρώσουν περίπου 107 Ευρώ λιγότερο σε φόρους , όσοι μισθωτοί συνταξιούχοι έχουν μέχρι 10.000 Ευρώ εισόδημα και θα χάσουν από 250 – 450 ευρώ μόνο από την μη καταβολή του Κοινωνικού μερίσματος . Καταπληκτικό !!!

    Επίσης με την μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 6% , αν δεν ανακεφαλαιοοποιηθεί το Ασφαλιστικό Σύστημα , πράγμα παντελώς απίθανο να συμβεί , θα μειωθούν τουλάχιστον ισόποσα οι συντάξεις .

    Με δεδομένο ότι από το σύνολο των 72 περίπου δις/έτος από φορολογία , το 72% αυτών των εσόδων προέρχεται από μισθωτούς – συνταξιούχους και όλοι οι υπόλοιποι δλδ ΑΕ , ΕΠΕ , ΟΕ , Ελεύθεροι Επαγγελματίες , μικροβιοτέχνες κλπ συμμετέχουν μόνο κατά 28% , αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ποιοί θα ωφεληθούν .!!!! Σε κάθε περίπτωση όχι μισθωτοί και συνταξιούχοι .!

    Εάν συνυπολογίσουμε και τις επερχόμενες αυξήσεις στη ΔΕΗ , το ισοζύγιο στο τέλος του χρόνου θα είναι αρνητικό και ιδιαίτερα μεγαλύτερο στους χαμηλοσυνταξιούχους και μισθωτούς.

    Βέβαια , ξέχασα , ότι το κοινωνικό μέρισμα ως ποσό θα δίνεται πχ στο Λάτση , Βαρδινογιάννη κλπ για ”επενδύσεις ” , στις οποίες ”επενδύσεις ” και ειδικότερα οι νέοι συμπολίτες μας , θα έχουν τη ”χαρά ” να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εργασιακό περιβάλλον γαλέρας έναντι 400 Ερώ /μήνα μικτά , φυσικά εάν δεν κατοικούν σε περιοχές με πολύ μεγάλο δείκτη ανεργίας στις οποίες και θα ισχύει ειδικό καθεστώς Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών όπου δεν θα ισχύει καμία εργασιακή σύμβαση και οι μισθοί θα είναι πολύ πιό κάτω από τα 400 Ευρώ μικτά ,

    Συγχαρητήρια λοιπόν στους ”ευφυείς” , ”νοήμονες ” και ”διορατικούς ” ψηφοφόρους που ανήκουν στην μεγαλύτερη , αριθμητικά , Ελληνική Κοινωνική Ομάδα των Συνταξιούχων – Μισθωτών για την ”σώφρονα ” επιλογή του δημίου τους , που θα δρομολογούσε επίσης και την διαδικασία αλλαγής όρων της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών την οποία και θα τιμήσουν και θα εφαρμόσουν !!!!! Περαστκά …….

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία
    Τάσος Σαμπάνης , Οικονομολόγος

  2. Ασε το κουλη ο ανθρωπος λεγεται κυριακος και το παει πολυ καλα .να κοψει ολα τα επιδοματα στους τεμπεληδες και τους ξενους.οποιος δε δουλευει να παει στην εκκλησια να φαει .τιποτε αλλο .εχετε μαθει να καθεστε κοπριτες και να παιρνετε τα ιδια λεφτα με αυτους που δουλευουν. Να κοπουν τα κεα γιατι να πληρωνουμε 1 δισ το μηνα στους ξενους να αγοτασουμε 1 φρεγατα και μα τα δινουμε στους συνταξιουχους που δουλεψαν.

  3. Συριζα χρισες εποχες…………………χαχαχα

  4. Ρε κουλη αυτο ηταν οτι δεν θα κοψεις τιποτα κ θα αφησεις τα επιδοματα ως εχουν.ψευτες κλέφτες εισαστε κ οι 300 .εσεις τα φαγατε εμεις τα πληρωνουμε πατσοκοιλιαδες. ολοι σας εισαστε πουθεναδες για το λαο που υποφερει.ντροπη μετα απο τοσα που εχετε κανει να συνεχίζεται κ λετε ακομα ψεματα

Comments are closed.